Социалните мрежи се задъхват от трафика

Увеличеният трафик по време на пандемията вече причинява проблеми със социалните мрежи
(снимка: CC0 Public Domain)

Много потребители на социални мрежи и приложения за комуникации се сблъскаха с проблеми в условията на масова карантина заради коронавируса. Сървърите на платформите изглежда не издържат на огромния трафик.

Преди броени часове жители на голям брой страни изпитаха трудности в работата с Facebook и Instagram, както и с месинджъра WhatsApp. Към момента повечето проблеми са преодолени от администраторите на платформите.

DownDetector – уеб ресурс, който показва в реално време ситуацията с достъпността на различни сайтове и услуги по целия свят, потвърди наличието на проблеми в много региони за трите споменати платформи.

Според статистиката, на която се позовава британското издание Mirror, 13% от потребителите на Facebook не са могли да влязат в мрежата с акаунтите си, а 86% съобщават за други проблеми в работата с платформата.

В Instagram 17% от потребителите съобщават за проблеми с влизането в мрежата със своите акаунти, докато 73% не са успели да заредят страницата на потребителския си профил.

Що се отнася до WhatsApp, 92% от потребителите съобщават за проблеми със свързването със сървърите. Услугата е била недостъпна за 4% от потребителите, а други 2% не са могли да влязат с акаунта си.

Facebook е собственик и на трите услуги. Проблеми са засечени масово на територията на САЩ, Мексико, Южна Америка, Великобритания, Холандия, Германия и други страни.

Коментар