Intel отчете $8,7 млрд. приходи за тримесечието

Приходите на Intel за третото тримесечие достигат $8.7 милиарда, обявиха от компанията. Нетната печалба е $ 1.3 милиарда, а печалбата за акция (EPS) – 22 цента. Като се изключи влиянието от компенсацията от акции, печалбата от основната дейност на компанията е $1.7 милиарда и 27 цента печалба за акция.

Резултати
(с включено влияние от компенсацията от акции)
 
Q3 2006
спрямо
Q3 2005
спрямо
Q2 2006
Приходи
$8.7млрд.
-12%
+9%
Печалба от
основна дейност
$1.4млрд.
-56%
+28%
Нетна печалба
$1.3 млрд.
-35%
+47%
Печалба за акция
22 цента
-31%
+47%

Приходите на компанията са над нормалните за сезона тенденции за Северна и Южна Америка, Европа, Близкия Изток и Африка и Япония, след по-ниските от нормалните през второто тримесечие.  

През тримесечието Intel започна доставки на първите в света четириядрени процесори за сървъри и РС-та и преход към по-модерната 65-нанометрова технология на производство. Следващото поколение 45 nm технология ще бъде готова за производство през втората половина на 2007.
Компанията представи десет модификации на Intel Core 2 Duo и Intel Core 2 Extreme процесори за потребителски и бизнес настолни компютри, лаптопи и работни станции. Повече от 550 клиентски системи са в процес на разработка или производство.
Intel представи през тримесечието и ново поколение корпоративна РС архитектура, базирана на процесор Intel Core 2 Duo и технология Intel vPro, която осигурява на ИТ отделите по-голям контрол над сигурността и разходите.
Сред другите нововъведения през този период бяха осем процесора Dual-Core Intel Xeon 7100 за многопроцесорни сървъри, които осигуряват двойно по-голяма производителност и почти четворно по-голяма производителност/ват от предходните разработки. Производители като Dell, Fujitsu-Siemens и IBM обявиха, че са постигнали рекордни резултати при използване на новите процесори Intel Xeon MP.
Intel въведе и първия в индустрията WiMAX чип, който може да обслужва както мобилни, така и фиксирани мрежи. Той поддържа всички WiMAX честоти, като производителите на оборудване, включително и Motorola, планират включването на решението за WiMAX в своите съоръжения.
В партньорство с Micron Technology, процесорният гигант създаде NAND flash памети, произведени по 50-нанометрова технология, които се очакват на пазара през 2007 година.
За четвъртото тримесечие Intel планира приходи между $9.1 и $9.7 милиарда.

Коментар