Япония изтегля производство от Китай

Япония иска да намали зависимостта си от Китай като производствена база
(снимка: CC0 Public Domain)

Японското правителство отпусна 2,2 милиарда долара на местни компании, за да преместят производствения си капацитет от Китай. Държавата предприе тази стъпка, заради пандемията от коронавирус, която доведе до прекъсване на веригите за доставки между търговските партньори.

Около 2 милиарда долара ще бъдат изразходвани за подпомагане на компании, които прехвърлят производството от Китай в Япония. Останалите средства ще отидат в помощ на японски предприятия, които прехвърлят производствените си мощности в други страни, съобщи Блумбърг.

Преди пандемията Китай беше най-големият търговски партньор на Япония. Кризата с коронавируса обаче доведе до това, че през февруари вносът в страната от Китай намаля почти наполовина, тъй като много заводи прекратиха работата си.

Редица японски производители изпитаха недостиг на компоненти. На този фон се възобнови дискусията дали Япония трябва да намали зависимостта си от Китай като най-голяма производствена база в света.

Трудно е да се каже как предприетите действия ще се отразят на по-нататъшните отношения между двете страни. Китай се стреми да се върне към предишния си начин на живот възможно най-бързо, възстановявайки работата на предприятията.

„Правим всичко възможно да възобновим икономическото развитие. Надяваме се, че други държави ще действат като Китай и ще предприемат подходящи мерки, за да минимизират въздействието [на пандемията] върху световната икономика и веригите за доставки”, заяви китайският външен министър Джао Лицян на брифинг в Пекин.

Коментари по темата: „Япония изтегля производство от Китай”

добавете коментар...

  1. Иван

    Да си преместят заводите тук при нас,за по сигурно.

Коментар