COVID-19 ще увеличи разходите за изкуствен интелект

Публичният сектор в Европа ще увеличи разходите за изкуствен интелект
(снимка: CC0 Public Domain)

Преди началото на пандемията COVID-19 експерти на IDC прогнозираха, че разходите за изкуствен интелект (AI) в Европа ще възлязат на около 10 милиарда долара през 2020 г., а средният годишен ръст до 2023-та ще бъде 33%. Пандемията обаче принуди анализаторите да преразгледат прогнозата си.

Според актуализираната прогноза, решенията за изкуствен интелект, базирани в облака, ще станат по-широко разпространени от очакваното, макар че някои индустрии ще ревизират плановете си.

„След избухването на COVID-19 много индустрии – като транспорт, персонални и потребителски услуги – ще бъдат принудени да ревизират надолу своите инвестиции в технологии”, коментира Андреа Минон, старши анализатор в IDC Customer Insights & Analysis.

„AI, от друга страна, е технология, която може да играе важна роля за подпомагане на предприятията и обществото да се справят с мащабните проблеми, свързани с карантината, и да ги решават. Във всички сектори публичният сектор ще има ускорени инвестиции в изкуствен интелект”, прогнозира Минон.

Така например, болниците разглеждат AI като средство за ускоряване на диагностиката и тестването за COVID-19 и осигуряване на автоматизирано дистанционно консултиране на пациенти в изолация. В същото време правителствата ще използват AI за оценка на спазването на изискванията за социална изолация.

Анализаторите на IDC са изследвали влиянието на COVID-19 върху 181 европейски компании и установяват, че към 23 март 16% от тях смятат, че автоматизацията, използваща AI и други нови технологии, може да им помогне да минимизират въздействието на коронавируса.

Липсата на служители и прекъсванията във веригите за доставки ще доведат до необходимостта от автоматизиране на всички производствени процеси, сочи анализът на IDC.

Коментар