MediaTek хитро манипулирала бенчмарковете

SoC решенията на MediaTek имали специален режим, който повишава резултатите в тестове
(снимка: Mediatek)

Някои чипове на MediaTek – един от основните доставчици на SoC за смартфони – имат т.нар. „спортен режим”, който им позволява да работят с максимална производителност, независимо от температурата, и да показват високи резултати в тестовете, разкри изследване на AnandTech.

В тест на европейската версия на смартфона Oppo Reno 3 Pro, базиран на MediaTek Helio P95, редакторите на AnandTech са засекли необичайно високи резултати в бенчмарка PCMark, в сравнение с китайската версия Reno 3, която е изградена на база MediaTek Dimensity 1000L.

Теоретично, Dimensity 1000L с четири ядра Cortex-A77 и четири Cortex-A55 трябва да даде значително по-добри резултати от Helio P95 с нейните две Cortex-A75 и шест Cortex-A55. Тестът обаче показа обратното.

За да изяснят странната разлика, експертите прибягват до специална версия на PCMark, която по-рано е използвана за идентифициране на измами. Така, в крайна сметка, общият резултат се понижава с около 30% (от 9048 на 6781 точки), а в някои важни подтестове пада дори със 75%.

По-нататъшното разследване разкрива, че в девет смартфона със SoC MediaTek е наличен въпросният спортен режим, който при пускане на популярни бенчмаркове, включително AnTuTu, Geekbench и PCMark, активира настройки за екстремна производителност.

MediaTek не отрича за този режим и пояснява, че работи в тясно сътрудничество с производителите на смартфони, така че настройките да разгърнат истинския потенциал на една SoC при бенчмаркове.

Тоест, при тестовете на чипа, той показва максимума, на който е способна платформата, докато при нормална употреба на смартфона се взимат под внимание въпроси като температура, време за работа без презареждане и т.н.

Коментари по темата: „MediaTek хитро манипулирала бенчмарковете”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Абе, всичко което идва от Китай е ерзац.

  2. ..

    Това показва колко недомислени са тестовете.

    Да ги направят тия тестове да държат CPU, GPU на 100% в продължение на 1 час, те чиповете ще си покажат дали струват въобще.

    Ако за това време чипът не прегрее и не изгори, значи резултатите са правдоподобни.

    Редно е тестовете вече сериозно да започнат да отчитат throttling и да го вземат предвид при оценяването на тия чипове.

Коментар