И в Холандия палят 5G кули, били опасни за здравето

В Европа стана модерно да се подпалват кулите за мобилни 5G мрежи
(снимка: CC0 Public Domain)

След Великобритания още една европейска страна се прочу с разрушаването на 5G кули. За няколко подобни инцидента в Нидерландия съобщава местна медия, на която се позовава публикация по темата в Дойче Веле.

Миналата седмица в страната бяха подпалени няколко 5G кули за новото поколение мрежи. За разлика от Великобритания обаче, актовете срещу 5G оборудването в Нидерландия не се свързват с коронавируса COVID-19.

Редица активисти в Холандия са против внедряването на 5G мрежи, главно поради опасения, че радиовълните могат да бъдат вредни за човешкото здраве. Съществуват и подозрения, че въвеждането на тази технология ще доведе до нарушаване на човешки права, вкл. неприкосновеност на личния живот.

5G кули в Ротердам, Лисел, Бисде и Нюнен са били подпалени, съобщава Роб Бонгелаар пред местния De Telegraaf. Той е директор на The Monet Foundation, която съблюдава инсталирането на мобилни кули и координира тази дейност с правителствените организации от името на мрежовите оператори, вкл. KPN, T-Mobile и Vodafone.

„Операторите правят всичко възможно, за да гарантират работата на мобилните мрежи в този труден момент”, казва Бонгелар и добавя, че на една от повредените кули активистите са оставили надпис „F*** 5G”.

„Важно е наличието на солидна цифрова инфраструктура. Връзките са от съществено значение за болниците и старческите домове, а има хора, които умишлено подпалват кулите. Това е неразбираемо и неприемливо”, коментира Бонгелар.

В изявление на уебсайта на холандската правителствена организация за сигурност и борба с тероризма (NCTV) се казва, че през миналата седмица са регистрирани „различни инциденти”, които са причинили пожари и щети на комуникационните кули.

„Това пречи на развитието”, отбелязва NCTV, като припомня, че подобни атаки бяха засечени напоследък и във Великобритания.

Коментари по темата: „И в Холандия палят 5G кули, били опасни за здравето”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Бравос уникални хора с развит интелект и способност на логично и критично мислене.

Коментар