Нов проект подкрепя стартъпи, борещи се с Covid-19

Българските стартъпи разработват иновативни решения за справяне с кризата
(снимка: CC0 Public Domain)

Нов уеб сайт ще дава видимост на стартъпи, които предлагат продукти или услуги с потенциален принос в ограничаване на негативното въздействие на пандемията COVID–19 върху живота и икономиката.

Инициативата е дело на Българска фондова борса (БФБ) и Българската стартъп асоциация (BESCO). Целта на #fightCOVID19 е да популяризира благородната мисия на тези компании, като насочи вниманието към специфичните им проекти.

„Докато COVID-19 парализира ежедневния ни живот, будни български стартъпи търсят решения в битката с пандемията и се нуждаят от подкрепа за тяхната работа. Вярваме, че всеки, който споделя каузата, ще се присъедини към нас”, каза доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ.

Българските стартиращи компании вече разработват иновативни решения за справяне с различни предизвикателства от ежедневието ни. Използването на технологичните достижения може да минимизира негативните ефекти, които сегашната ситуация създава, подчерта Добромир Иванов, изпълнителен директор на BESCO.

Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране (BVCA) също подкрепя инициативата. „Вярваме, че има нужда да се търсят алтернативни механизми за подкрепа на иновативни компании и предприемаческата екосистема в България”, коментираха от асоциацията.

Към момента част от инициативата са стартъпите Micar Innovation, Naicoms и Tiger Technology, като предстои постепенно да бъдат включвани и други иновативни компании.

Коментар