Intel започна производство на Tiger Lake процесори

Tiger Lake процесорите ще се произвеждат по 10-нанометров технологичен процес
(снимка: Tim Herman/Intel Corporation)

Intel съобщи, че е започнала производство на Tiger Like процесори за мобилни компютри и се очаква да ги достави на пазара към средата на годината. Новото поколение чипове бяха обявени на CES 2020 в Лас Вегас през януари.

Tiger Lake се явяват 11-то поколение Core процесори, предназначени основно за мобилни компютри. Те използват изчислителни ядра, базирани на микроархитектура Willow Cove (подобрена версия на Sunny Cove, която познаваме от Ice Lake), интегриран графичен процесор с архитектура Xe-LP, различни специализирани инструкции и ускорители, насочени главно към AI приложения.

На CES 2020 Intel показа Tiger Lake процесори с четири CPU ядра и графичен процесор с 96 изпълнителни блока (EUs). Очевидно, най-скъпите и усъвършенствани версии на тези процесори ще имат точно такава конфигурация, докато по-достъпните модели ще включват интегриран GPU с производителност на Ice Lake.

Tiger Lake ще се произвеждат по 10-нанометрова технология от второ поколение (същата, използвана за Ice Lake). Но Intel обещава, че новите продукти ще работят на по-високи честоти от техните предшественици.

Дънна платка с новия мобилен процесор Tiger Lake, показана на CES 2020
(снимка: Tim Herman/Intel Corporation)

Според компанията, благодарение на архитектурните и други оптимизации, лаптопите, базирани на Tiger Lake, ще бъдат по-енергийноефективни от Ice Lake системите и ще имат по-дълъг живот на батерията. В допълнение, платформата Tiger Lake ще поддържа интерфейси Thunderbolt 4 и PCI Express 4.0.

Очакваше се Tiger Lake да се появи на пазара едва към края на годината. Но очевидно първите компютри с тези чипове ще излязат по-рано. Intel започна производството на Tiger Lake и в складовете на компанията вече има процесори, готови за изпращане към производителите на компютри.

Коментари по темата: „Intel започна производство на Tiger Lake процесори”

добавете коментар...

  1. Иван

    Това НЕ Е трифазен котлон за юзъри ентусиасти!

  2. Peter

    По едно ядро за всяка година забавяне с 10нм архитектура 😀

  3. Blah

    Четири ядра?! Смях!

Коментар