Излезе Ubuntu 20.04 LTS с обновено Linux ядро

Ubuntu 20.04 LTS се разпространява с потребителска среда GNOME 3.36
(снимка: Ubuntu)

Достъпна за изтегляне е нова дистрибуция на операционната система с отворен код Ubuntu. Версията Ubuntu 20.04 LTS, известна с кодовото име Focal Fossa, ще се поддържа 5 години – до април 2025.

Дистрибуцията идва с обновено ядро ​​Linux 5.4, поддръжка на файлова система AUFS5 и VPN протокол WireGuard, потребителска среда GNOME 3.36 с преработена тема Yaru, оптимизиран програмен код и повишена производителност.

Пакетът на Ubuntu 20.04 LTS включва също актуализиран набор от приложения, системни пакети и компоненти, разширена поддръжка на USB периферни устройства, мрежови адаптери и хардуер от Intel, AMD, IBM и Raspberry Pi.

Новата платформа се предлага в различни варианти – за настолни компютри, нетбуци, сървъри, облачни и виртуализирани среди, устройства за интернет на нещата и едноплаткови компютри Raspberry Pi. Пускането на следващата версия 20.10 е планирано за октомври 2020 г.

Новите Ubuntu версии излизат на всеки 6 месеца и са подкрепени от актуализации за сигурност в продължение на 9 месеца. За версии, маркирани като LTS, е осигурена дългосрочна поддръжка в продължение на пет години. Ubuntu 20.04 Focal Fossa OS ще се поддържа от разработчиците до април 2025 г.

Даунлоуд: Ubuntu

Коментари по темата: „Излезе Ubuntu 20.04 LTS с обновено Linux ядро”

добавете коментар...

  1. Ъ

    Щот си прос

  2. Бай Who Й

    Това Убунту му разказаха играта… Нищичко не става от тая ОС вече.. предпоследната версия е тотален шит!

Коментар