5G ерата се отлага временно заради пандемията

Внедряването на 5G мрежите ще се забави поне с една година, смятат анализатори
(снимка: CCO Public Domain)

Пандемията COVID-19 продължава да унищожава световната икономика. Последиците от коронавируса пречат на развитието на комуникационната 5G индустрия и изграждането на мрежи от ново поколение, сочи анализ на Изследователския институт по топология (TRI), част от базираната в Тайван компания Trendforce.

„Избухването на коронавируса в Китай вече подкопава веригата за доставки [на 5G индустрията]. Към днешна дата [китайските доставчици] са възстановили производството само на 50-60%”, заяви Кели Си, вицепрезидент по изследвания в TRI, по време на скорошна онлайн пресконференция.

Именно производствените провали в Китай са основната причина за забавяне на процеса на внедряването на 5G мрежи по света, допълва Си, цитирана от Taipei Times.

Според експерти, производството на печатни платки и оптични влакна е съсредоточено в китайските провинции Гуандун, Дзянсу, Съчуан и Хубей, където се изготвят около 80% от тези продукти. Всички предприятия бяха засегнати от коронавируса и се сблъскаха с липса на доставки на необходимите компоненти, поради което внедряването на 5G вече се забавя.

„В резултат на това, покритието [на 5G мрежите] ще бъде по-ограничено, което от своя страна ще осуети плановете за закупуване на нови смартфони и други комуникационни устройства”, отбеляза Си и добавя, че истинската 5G ера ще започне едва през 2022 година.

Анализаторът не изключва, че забавянето може да бъде по-дълго. В голяма степен времевата рамка за внедряване на 5G ще зависи от развитието на пандемичната ситуация в края на второто тримесечие.

Коментари по темата: „5G ерата се отлага временно заради пандемията”

добавете коментар...

  1. Облъчване

    Да използват времето да тестват опасността им!

Коментар