Роботи с изкуствен интелект ще плевят и събират охлюви

Изкуственият интелект ще помага все повече в селското стопанство
(снимка: CHAP)

Въпреки значителния напредък в развитието на селскостопанските технологии, в тази индустрия остава много ръчен труд. Пандемията от коронавирус и затварянето на границите подчертаха проблема, особено когато земеделските стопани в развитите държави бяха изправени пред недостиг на сезонни работници от бедните страни.

Според британски инженери, роботиката и изкуственият интелект могат да помогнат при обработката на полета и оранжерии. Вече е формиран консорциум, който планира да създаде роботи за наблюдение и обработка на селскостопански растения, съобщи Electronics Weekly.

В основата на консорциума са две стартиращи фирми – Small Robot Company и специализираната в компютърното зрение Cosmonio, Центърът за здраве и защита на културите (CHAP) и още двама земеделски предприемачи. Частично финансиране за проекта осигурява Innovate UK Smart.

Първата разработка на групата компании ще бъде роботът SlugBot, предназначен за автоматично наблюдение и събиране на охлюви без химическа обработка. Голите охлюви могат бързо да унищожат разсад и култури, а борбата срещу тях с помощта на химията е неефективна и много скъпа. Автоматизирането на ръчния труд ще помогне за запазване на реколтата и намаляване на разходите.

Първата фаза на проекта се фокусира върху разработката на изкуствен интелект за откриване на охлюви. Втората фаза предвижда откриване на охлюви в оранжерии с помощта на робота Tom на Small Robot Company. Третата фаза ще се съсредоточи върху прецизното пръскане, а пускането на търговска услуга се очаква през есента на 2021 г.

В допълнение, SRC разработва робот Dick, който ще бъде фокусиран върху пръскане на растения, засегнати от вредители и плевели, както и за плевене. Изпитванията за нехимично плевене с помощта на Dick ще се проведат тази година, а пускането на търговска услуга се очаква през есента на 2021 г.

Дългосрочният план е да се осигурят грижи и защита на обработваемите култури с роботизирани платформи, включително за борба със всевъзможни вредители и болести, както и точно засаждане. „Нашите роботи са трактори на бъдещето”, казват разработчиците.

Коментари по темата: „Роботи с изкуствен интелект ще плевят и събират охлюви”

добавете коментар...

  1. пешо

    По голяма простотия скоро не бях чел. Не е към хората които са превели статията, а към самата новина.

Коментар