Хакери атакуваха ВиК системите на Израел

Системите за водоснабдяване на Израел бяха подложени на хакерска атака
(снимка: CCO Public Domain)

Държавната агенция  за киберсигурност на Израел съобщи, че е засякла хакерски атаки, насочени към съоръжения за водоснабдяване и пречистване през миналия уикенд.

Правителството е издало официално предупреждение за сигурност чрез Израелската национална кибер дирекция (INCD). Агенцията призова персонала във всички компании, работещи в секторите енергетиката и ВиК, да променят паролите си за достъп до всички свързани към интернет системи.

Ако паролите не могат да бъдат променени, поради технически ограничения, агенцията препоръча всички системи да преминат в режим на работа офлайн и без интернет достъп, докато се въведат допълнителни мерки за сигурност.

В сигнала, подаден от INCD и публикуван на 23 април, се посочва, че агенцията е получила множество доклади за опити за проникване в системите на пречиствателни станции, водни помпени станции и канализация, но от агенцията не дават повече подробности.

Подобен сигнал беше получен и от Израелския екип за компютърни реакции (CERT), като и от водната администрация към израелското правителство.

Водната администрация е наредила на компаниите да променят паролите си „с акцент върху операционните системи и по-специално устройствата за контрол на хлора”, за които се смята, че са основна цел за хакерите.

Като източник на атаките е идентифицирана хактивистката група Ерусалимска електронна армия (J.E.Army). Групата присъства във всички основни социални мрежи, като Facebook, Instagram, WhatsApp, Twitter и Telegram, където често публикува скрийншотове на цели, за които твърди, че са хакнали.

В някои от тези сайтове групата твърди, че е получила достъп до множество израелски университети и правителствени системи.

До момента няма информация дали по време на атаките хакерската група е успяла да проникне в някоя от израелските компании за водоснабдяване.

От правителството също така призоваха компаниите да актуализират фърмуера на оборудването си до най-новите налични версии.

Стоян Букович

Стоян Букович

Коментар