HiSilicon измести Qualcomm на китайския пазар

HiSilicon вече контролира около 44% от китайския пазар на SoC за смартфони
(снимка: HiSilicon)

HiSilicon, компанията за чипове на Huawei, изпревари американската Qualcomm и се превърна в най-големия доставчик на SoC за смартфони в Китай през последното тримесечие.

HiSilicon успя да заеме 43,9% от китайския пазар на SoC за смартфони през първото тримесечие на 2020 г., срещу 24,3% година по-рано и 36,5% за предходното тримесечие, докато делът на Qualcomm падна от 48,1% на 32,8% за една година, съобщи CNTechpost.

В същото време делът на тайванската MediaTek също намалява – от 19% на 13,1% за една година, тоест разширяването на HiSilicon се дължи основно на успехите на Huawei и Honor, а не защото производителите са започнали да избират MediaTek платформи вместо Qualcomm.

Apple се оказва с най-стабилно пазарно приствие – делът на американската компания нарасна за една година само с 0,1% – до 8,5% на китайския пазар, което е разбираемо, като се има предвид, че iPhone използва SoC чипове от Apple.

Анализът за първото тримесечие отчита силен ръст и на останалите производители на чипове за смартфони – общият им дял нараства от оскъдните 0,2% на 1,7%, но имената им не се съобщават.

Коментари по темата: „HiSilicon измести Qualcomm на китайския пазар”

добавете коментар...

  1. ...

    К’во да правиш – китайска му работа … работи и не мрънка .

  2. ха

    Странно как успяват да произвеждат чипове, след като японските им консултанти не могат да влязат, за да ги учат. Тези машини толкова ли не се развалят, че нямат нужда от квалифицирана поддръжка…

Коментар