РС пазарът в EMEA с над 3% спад за тримесечието

Пандемията доведе до спад в продажбите на потребителски компютри с 8,5% в ЕМЕА
(снимка: CCO Public Domain)

Пазарът на компютри в региона EMEA (Европа, Близкия Изток, Африка) се сви през първото тримесечие, поради пандемията от коронавирус COVID-19. Регионалните доставки на настолни компютри, лаптопи и работни станции в периода януари-март са намалели с 3,1%, в сравнение със същия период на 2019 г., и възлизат на 16,4 милиона единици, според анализ на IDC.

Неблагоприятният сценарий в макроикономиката, причинен от избухването на пандемията от коронавирус, е довел до спад в продажбите на потребителски компютри с 8,5%. Корпоративният сегмент обаче показа малък растеж от 0,7%, сочи докладът на IDC.

В Западна Европа продажбите на компютри са намалели с 1,2% на годишна база. В сегмента на корпоративните решения е регистриран ръст от 3%, а в потребителския – спад от 8,9%.

Анализаторите отчитат ръст в доставките на десктопи за компаниите с 6,3%. Той се дължи на повишеното търсене на нови системи, поради изтичане на поддръжката на Windows 7. Освен това сегментът на настолните РС е по-малко засегнат от спирането на производството в условията на пандемия.

Тъй като китайските фабрики сглобяват много повече лаптопи, отколкото настолни компютри, ограничената работа на предприятията засегна доставките на лаптопи в по-голяма степен. Въпреки това този сегмент в страните от ЕМЕА бележи ръст от 0,9% през първото тримесечие, подпомогнат от повишеното търсене на мобилни компютри за отдалечена работа.

HP Inc. остава най-големият производител на компютри в региона EMEA. Но доставките от компанията са намалели с 11,3%, в резултат на което пазарният й дял пада от 29% на 26,6%.

Това позволи на Lenovo да се доближи до лидера. Китайският производител увеличи доставките си на компютри в региона с 5,9% и вече заема 26,4% от пазара. Челната тройка затваря Dell, която контролира 16,6% от пазара.

Следват тайванските производители Asus  и Acer с дялове съответно 7% и 6,5% от пазара на компютри в Европа, Близкия Изток и Африка. Най-силна динамика в Топ 5 показва Dell, която е увеличава доставките си със 7,8%.

Коментари по темата: „РС пазарът в EMEA с над 3% спад за тримесечието”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Нищо не е. Спад от под 20-30% въобще не трябва да му се обръща внимание.

Коментар