Oracle Cloud се подсили с новите AMD EPYC процесори

EPYC процесори от второ поколение увеличават производителността на Oracle Cloud E3
(снимка: AMD)

Второ поколение AMD EPYC процесори се използват в инфраструктурната изчислителна платформа Е3 на Oracle Cloud, като осигуряват на потребителите на тази услуга по-висока производителност, съобщиха от разработчика на чипове.

Сървърите на Oracle Cloud – модели „E3 standard” и „bare metal” – сега са снабдени с процесори AMD EPYC 7742 и вече са налични за клиентите.  Те се възползват от основните предимства на EPYC чиповете – висока пропускателна способност при работа с паметта и най-висок брой ядра за x86 процесор в решения за информационни центрове.

Oracle Cloud E3 платформата е подходяща както за общи цели, така и за интензивни изчислителни натоварвания като анализ на големи обеми данни и бизнес приложенията на Oracle. Снабдена с процесора AMD EPYC 7742, Е3 платформата позволява на потребителите да работят с „тежки” приложения като симулации на риска, молекулярно моделиране и контекстуално търсене.

На платформата вече могат да се пускат виртуални машини (VM) с по-голям брой ядра – до 64 и „bare metal” модели с до 128 ядра. По-високо е и съотношението памет/ядро за задачи, използващи много памет. Клиентите на Е3 получават 16 GB памет на ядро, или двойно по-високо съотношение, отколкото при досегашните Е2 платформи с AMD EPYC процесори.

Oracle Cloud E3 системите вече са налични в някои региони на САЩ, Германия и Япония. В рамките на следващите три месеца Oracle планира да направи Е3 платформата широко достъпна във всички региони, където оперира.

Коментар