Google готви чистка на плъгините за Chrome

Измамници и спамъри ще бъдат прогонени от уеб магазина за разширения на Chrome
(снимка: CCO Public Domain)

Google подготвя мащабна проверка на разширенията за браузъра Chrome. В резултат на това хиляди плъгини може да изчезнат от Chrome Web Store, съобщи ZDNet.

Новите правила ще влязат в сила на 27 август 2020 г. От магазина ще отпаднат потенциално опасни разширения, които съдържат злонамерен софтуер или пречат на потребителите чрез постоянен спам от известия.

С други думи, Google се стреми да изчисти своя магазин от разширения „боклуци”. От разработчиците се изисква да „поправят” своите плъгини, за да отговорят на новите изисквания.

Към момента на публикуване на материала броят на разширенията за Chrome надхвърля 200 хиляди и все още не се знае колко ще останат след 27 август 2020 г.

Google ще приложи шест основни правила, които ще му позволят да изчисти магазина за разширения. Първото в списъка е забрана на разработчиците да публикуват две или повече разширения в уеб магазина на Chrome, които са дубликати на вече издадени.

Следващото правило забранява изкривяване на информацията в метаданните на разширенията, т.е. информацията за програмиста, името на самото разширение, неговата икона, скрийншоти, описание и т.н.

Третото правило лишава разработчиците от възможността да хвалят продуктите си с фалшиви отзиви, включително от анонимни потребители. Четвъртото правило забранява манипулациите с рейтинги и изтегляния.

Друго правило гласи, че разширения, създадени изключително за пускане на външни програми или за отваряне на уеб страници в браузъра, без да съдържат други функции, не могат да се публикуват в магазина на Chrome.

И накрая, шестото правило предполага забрана на разширения за спам, включително чрез известия в браузъра.

Google въведе подобни промени и в магазина за Android приложения – Google Play. На разработчиците бяха дадени 30 дни, за да разрешат несъответствията с новите изисквания. Google си запазва правото да премахва приложения, които нарушават новите правила.

Компанията е подтикната да въведе нови правила в Chrome Web Store, тъй като магазинът се превърна в Мека за всякакви измамници и спамъри. В официален си блог Google съобщи, че злонамерените и нефункционални разширения за Chrome се размножават, както и дублиращите се разширения, които само привидно се различават, но всъщност имат напълно идентичен списък с функции.

Освен това Google иска да пресече опитите на разработчиците на разширения за Chrome да промотират своите продукти с не съвсем легални средства.

Коментар