Intel договаря поредна покупка на израелска фирма

Intel се очертава като един от най-големите инвеститори в Израел
(снимка: Walden Kirsch/Intel Corporation)

Производителят на чипове Intel е в напреднал етап на преговори за придобиване на израелския разработчик на приложения за обществения транспорт Moovit. Очакваната сделка е на стойност 1 милиард долара, съобщи финансовият портал Calcalist.

До момента Moovit е привлякла 133 милиона долара от инвеститори, сред които Intel, BMW iVentures и Sequoia Capital. Хората, които знаят за преговорите и пожелали да останат анонимни, са заявили, че сделката е много близо до подписване.

Безплатното мобилно приложение за навигация на Moovit предоставя информация за превоз на повече от 750 милиона потребители в 100 страни, отбелязва Ройтерс. Миналия месец фирмата стартира спешна услуга за транзитните агенции и предприятия по време на пандемията COVID-19.

Технологията преобразува автопарковете в услуга „по поискване”, която може да осигури безопасна работа на служителите и вече е внедрена от редица големи корпорации в множество градове.

Това няма да е първата значителна инвестиция на Intel в Израел. През 2017 г. компанията придоби доставчика на технологии за автономни превозни средства Mobileye срещу 15,3 милиарда долара.

През декември миналата година чипмейкърът купи израелската фирма за изкуствен интелект Habana Labs за сумата от 2 милиарда долара.

Коментар