Windows 10X за лаптопи ще конкурира Chrome OS

Windows 10X, позиционирана за устройства с два екрана, ще работи и на обикновени лаптопи
(снимка: Microsoft)

Операционната система Windows 10X беше представена от Microsoft като платформа за мобилни устройства с два екрана – по-специално за Surface Neo. Сега обаче компанията обяви промяна в плановете си.

Очакваше се Windows 10X да излезе за Surface Neo в края на 2020 г., но в края на миналия месец стана известно, че появата на фирмените устройства с два екрана, както и операционната система за тях, се отлага за следващата година.

Появиха се също информации, че Microsoft може да пусне Windows 10X за класически лаптопи с един екран. В изявление от вчера компанията потвърди тези предположения.

Microsoft подчертава гъвкавостта на Windows 10X, която позволява на компанията да се фокусира първо върху устройствата с един екран и да използва силата на облака, „за да помогне на клиентите да работят, учат и граят по нови начини”.

Именно едноекранните устройства ще бъдат първите с Windows 10X, които Microsoft ще предложи на клиентите. Що се отнася до устройствата с два екрана, компанията уточнява в блога си, че ще продължи да търси подходящия момент, заедно с OEM партньорите си, за пускането им на пазара.

Предполага се, че с Windows 10X на класически мобилни компютри Microsoft ще  конкурира хромбуците, които работят с операционна система Chrome OS от Google. Това подхранва очакванията, че Windows 10X лаптопите ще имат достъпни цени.

Коментар