Ubuntu „от дълго време” се издържа самостоятелно

Марк Шатълуърт твърди, че Canonical не зависи от личните му финанси
(снимка: Ubuntu.com)

Canonical, разработчикът на Linux-базираната операционна система Ubuntu, поддържа самостоятелно дейността си, разкри в скорошно видеобръщение основателят на компанията Марк Шатълуърт.

По неговите думи, Canonical не зависи от личните му финанси „от дълго време”. Според информация на Блумбърг, състоянието на Шатълуърт възлиза на 1 милиард долара през 2017 г.

Canonical е частна компания и не разкрива финансовите си показатели. Компанията бе основана през март 2004 г., а първата стабилна версия на Ubuntu излезе през октомври 2004 г.

Все пак в медиите изтекоха някои данни за финансите на Canonical. Според публикация на ZDnet, приходите на компанията за фискалната 2018 г., която приключи на 31 март, възлизат на 110 милиона долара, а нетната печалба е 6,2 милиона долара.

За фискалната 2017 година нетната печалба на Canonical е била 2 милиона долара – с други думи, тя се е покачила над три пъти само за една година. Приходите за същата година възлизат на 126 милиона долара.

Точният брой служители на компанията в момента не е известен. През 2013 г. в Canonical са работили около 200 души, към края на фискалната 2017 г. броят им вече е 566, но към 31 март 2018 г. екипът е намалял до 443 души.

За сравнение, Red Hat, която развива едноименната Linix дистрибуция и понастоящем е собственост на IBM, има приходи от 2,9 милиарда долара и чиста печалба от 259 милиона долара за фискална 2018 година.

На въпрос на ZDNet защо е толкова голяма разликата между двете компании, Марк Шатълуърт отговаря, че повечето корпоративни клиенти на Canonical не се нуждаят от техническа поддръжка, за разлика от клиентите на Red Hat.

Шатълуърт казва, че в обозримо бъдеще Canonical ще стане публична компания, но не се ангажира с конкретни срокове за първично публично предлагане на акции (IPO).

Коментари по темата: „Ubuntu „от дълго време” се издържа самостоятелно”

добавете коментар...

  1. ха

    Да са живи и здрави Canonical, че доста безплатни CD-та ми пратиха преди време (които дълго време ползвах активно).

  2. semper

    Да са живи и здрави Microsoft и финансовата им подкрепа за Canoncial.

  3. j

    Tux, би ли ми обяснил с какво точно те кефят Canonical. Защото да да съпоставяш Debian с Canonical е като да правиш съпоставка на секса с боя – някои се кефят на комбинацията от 2-те, ама всъщност те споделят 2 различни ценности !

  4. Tux

    Евала! Да са живи и здрави всички, свързани с проекта Debian и компанията Canonical

Коментар