Разработчици на ваксини подложени на хакерски атаки

Зачестяват кибератаките срещу научни институции, изследващи коронавируса
(снимка: CC0 Public Domain)

Руски, китайски и ирански хакери активно атакуват разработчиците на ваксини срещу коронавирус, за да откраднат важни данни, свързани с изследванията, твърди публикация на британския Гардиън.

В последно време се увеличава броят на хакерските атаки срещу британски университети и научни организации, които участват в изследванията на COVID-19, се казва в доклад на Националния център за киберсигурност (NCSC). Подобни целенасочени атаки се квалифицират като „осъдителни”.

NCSC отбеляза, че в момента десетки медицински институции изследват COVID-19, а хакери под контрола на различни правителства се опитват да откраднат всяка ценна информация, свързана с тази дейност на учените. Въпреки това досега не са регистрирани успешни атаки.

„Всяка атака, насочена към организации, които полагат усилия за борба с коронавируса, е укорителна. Наблюдаваме увеличение на дела на кибератаките, свързани с коронавируса, и нашите експерти работят денонощно, за да помогнат в защитата на целевите институции”, казва говорител на NCSC.

Центърът за киберсигурност работи в тясно сътрудничество с Оксфордския университета, чиито специалисти изследват ваксина срещу коронавируса.

Въпреки нарастващия брой хакерски атаки срещу изследователски организации, експертите отбелязват, че общият брой киберинциденти, регистрирани във Великобритания по време на пандемията, не се е увеличил.

Коментар