Илон Мъск обеща скорошно чипиране на хората

Следващата година можем да имплантираме Neuralink в човешкия мозък, казва Илон Мъск
(снимка: стопкадър Joe Rogan / YouTube)

Много скоро технологията Neuralink, която комбинира възможностите на човешкия мозък и компютъра, ще се тества на хора, заяви Илон Мъск, основател на Tesla и SpaceX, в подкаст на Джо Роган.

В идеалния случай технологията трябва да създаде симбиоза между хората и изкуствения интелект, смята нашумелият американски предприемач, посветил живота си на революционни проекти.

„В известна степен вече сме киборги. Имаме смартфони, лаптопи и други устройства. Днес, ако сте забравили смартфона си у дома, ще се почувствате така, сякаш ви липсва някой от крайниците. Отчасти вече сме киборги”, казва Мъск, цитиран от Tesmanian.

Компанията Neuralink, един от основателите на която е самият Мъск, разработва от няколко години ултратънки електроди, които се имплантират в мозъка, за да стимулират невроните. Сега целта на компанията е да адаптира технологията за лечение на пациенти с квадриплегия (частична или пълна парализа на всички крайници), породена обикновено от увреждане на гръбначния мозък.

По време на подкаста Мъск разказва как имплантът ще бъде поставен в човешкия мозък: „Ние буквално отрязваме парче от черепа и след това инсталираме там устройството Neuralink. След това нишките на електрода се свързват много внимателно с мозъка и всичко се зашива. Устройството ще взаимодейства с всяка част на мозъка и ще може да възстанови загубеното зрение или функционалност на крайниците”.

Размерът на дупката в черепа ще бъде не по-голям от пощенска марка. „След като всичко е зашито и излекувано, никой няма дори да предположи, че имате инсталирано това нещо [в главата]”, уверява Мъск.

Технологията Neuralink беше представена официално през 2019 г. Тогава стана известно, че компанията разработва специален чип N1. Предполага се, че четири такива чипа ще бъдат инсталирани в човешкия мозък. Три от тях ще бъдат разположени в областта на мозъка, отговорна за подвижността, е един – в соматосензорната област (отговорна за усещането от тялото ни на външни стимули).

Всеки чип има много тънки електроди, колкото човешки косъм, които ще бъдат имплантирани в мозъка с лазерна точност с помощта на специално устройство. Тези електроди ще стимулират невроните.

Чиповете ще бъдат свързани към индуктивна бобина, която от своя страна е свързана с външна батерия, инсталирана зад ухото. Окончателната версия на устройството Neuralink може да бъде свързана безжично чрез Bluetooth. Благодарение на това, парализирани хора ще могат да контролират своите смартфони, компютри, както и усъвършенствани протези на крайниците.

Миналата година Мъск каза, че прототипният чип е успешно инсталиран и тестван на маймуна и мишка. В експеримента с приматите са участвали водещи експерти от Калифорнийския университет. Според Мъск, резултатът е бил изключително положителен.

По-рано той обясни, че мозъкът се състои от две системи. Първият слой е лимбичната система, която контролира предаването на невронни импулси. Вторият слой е мозъчната кора, която контролира лимбичната система и действа като слой на интелекта. Neuralink може да се превърне в трети слой, който е над останалите два и работи заедно с тях.

„Възможно е да има трети слой, в който ще бъде разположен цифровият свръхинтелект. Той ще бъде много по-умен от мозъчната кора (кортекса), но в същото време ще може да съжителства спокойно с нея, както и с лимбичната система”, пояснява Мъск.

Един ден Neuralink може позволи на хората да общуват помежду си без думи, на телепатично ниво. „Ако скоростта на развитие непрекъснато се увеличава, може би това ще се случи след 5-10 години. Това е в най-добрия случай. Най-вероятно след десет години”, уточнява Мъск.

Според него, Neuralink ще може да възстанови загубеното зрение, дори при увреждане на зрителния нерв. Освен това технологията ще може да върне и загубения слух.

„Ако имате епилепсия, Neuralink ще може да идентифицира лезията и да предотврати атака, преди тя да започне. Технологията ще се справи с много заболявания. Например, ако човек получи удар и загуби мускулен контрол, последствията също могат да бъдат коригирани. При болестта на Алцхаймер Neuralink може да помогне за възстановяване на загубената памет. По принцип технологиите ще могат да решат всеки проблем, свързан с мозъка”, уверен е Илон Мъск.

Съоснователят на Neuralink казва обаче, че предстои още много работа. „Хората не са тествали технологията, но това ще се случи скоро. Мисля, че през следващата година можем да имплантираме Neuralink в човешкия мозък”, твърди Мъск.

Коментари по темата: „Илон Мъск обеща скорошно чипиране на хората”

добавете коментар...

  1. ...Фатализаторът!!!

    Абсолютно никой да невярва на този земен рептилски илюминат. Всяко планетянско същество притежава Обожествена душевна одухотворена абсолютизирана свободнизация. Второ Божие пришествие въобше-изобщо няма да има, й Иисус Христос които истинските реалистични тайнствени имена са Йешуа бен Йосиф, повече няма да идва, и най-главната причина е, че ако Господния Библесйки син дойде, евреите, християните, както и повечето други народи по-планетата, отново ще го преразпънат на кръста. В тези коронавирусни ковидни инжекционни ваксинации има макро-проследяващи чиповни диоди, съвсем всевредителни вещества, които разрушават всяческия БогоЧовешкий вътрешен-външен телесен организъм. Протестирайте против, ваксини; протестирайте против масовото очиповизиране; протестирайте срещу от части изключително много-странично фалшивите Библейски стари, нови и сегашни-бъдещи писания; протестивайте срещу и против църковната религиозна мафия, срещу фармацевтичните утровски лекарствени гиганти; срещу политическите илюминатски рептилски влечугови чуми; срещу-против тъмните властни сили, протестивайте срещу и против тайното гангстеризирано правителство. Обединявяйте общи съвсместни единни енергични сили и обграждайте политическите алчни крадливи политически мафиотски престъпници, и преносно-буквално ги излинчувайте поне повечето или всичките ТЯХ, и веднага след това Майката Планета Земя – Гая, и хорското човечество, ще се радва на Световен Спасителен Мир за столетия напред, и то Най-Малкото, меко-казано и Абсолютно Гарантирано за Над 1000 Бъдещи земни години, и колкото се може възможно все повече. Бъдете Благословени; бъдете силни, защото доста от последните и все пак Уважителни пророчества на Слава Севрюкова няма да се Сбъднат за Нашево огромнопластово съжаление – Като почти Всички от Вас въобще неповярват на това, впоследствие, ще се пре’все’убедят. Успехи на Планетянството, здраве за Земляните и Нека Лювовта; Вярата; Търпението; Борбеността и Надеждата Спасят човечеството от схватката и прочие на: Тъмните властимащи структури!!!

  2. Ваня

    Е добре де, ние само си говорим, говорим и…. Нищо. Трябва да направим нещо, да се обединим

  3. Пепи

    Наистина чипират през носа когато ти правят бърз тест за корона вирус

  4. Истината

    Илон Мъск дали подозира, че със сигурност може да му се провали проекта?След първите му експерименти Дядо Иван, ще му чипират целият череп с олово, с помощта на спринцовка “Калашников”!!! Така, че Илин Мъск овреме да прекрати мисията си преди да го пречкат от Кремъл.

  5. napulno vqrno

    АйДе gg ще сме роби.

  6. Капитан Редфийлд

    Пълни изроди! Не им вярвайте на тия кучи синове! Само се чудят как да поробят човека! Умрете гниди такива!

  7. Капитан Редфийлд

    Пълни изроди! Само се чудят как по модерен начин да ни поробят! Не им вярвайте на тия кучи синове!

  8. ха

    Явно добро попадение се оказа подвеждащото заглавие на статията! Сума ти тролене против, без да се разбира за какво става дума. Иначе това, че Мъск е с болен мозък е повече от ясно – иначе нямаше да стигне дотук и никой нямаше да е чувал за него.

  9. д-р Бай Хуй

    Ти пита ли хората дали може или не може, бе нагъл чифутски циганин? А? Отговаряй кат те питам, недей мълча бе лайно. Чипирай со семейството, децата и роднините си и накрая чипа си го наври у гъзо.

  10. Бай Х

    А за дистанционно управление ще става ли? Щото май така излиза, махаме единия интелект и слагаме “свръхинтелект”, който обаче може да се управлява и по блутут. Ми то няма нужда от роботи вече.

  11. Против чипирането.

    Никой не го е молил за това.Да си чипира семейството.И без това си кръсти детето с код, а не с име.Болен мозък!

  12. ха

    Като ти слагат пейсмейкър значи те чипират. д-р Франкенщайн говори пълни глупости. Чипирането е свързано с “Микрочип за идентификация на животни”, а това което той казва се нарича ИМПЛАНТИРАНЕ на микрочип. Така чипирането е вид имплантиране на микрочип, но не и обратното!!!

  13. д-р Франкенщайн

    слагането на чип в главата или на друго място в тялото е чипиране, независимо за какви цели се използва

  14. ха

    Технологичното лекуване на болести не е никакво чипиране. Като ти правят операция на сърцето, то казва ли се, че те временно те чипират с апарат “сърце-бял дроб”? Ама толкова им е умът на журналистите – нали сензация търсят…

  15. Фофу

    мдам споко. Ще бягаме на изток при спасителя на света. Половин Европа вече се изнесе. Не си ли чул ??

    Пък за много хора няма да струва хардуерното оскъпяване.

  16. Blah

    подакст? Текста ви минава ли през спел чек?

  17. мдам

    Изродите почват с чипирането. Наближава поробването на хората.

Коментар