Продажбите на хромбуци рязко се покачиха

Много семейства свиват бюджетите си и избират хромбуци, заради по-достъпната им цена
(снимка: CC0 Public Domain)

Рекордни продажби на хромбуци очакват анализаторите през второто тримесечие на година. TrendForce прогнозира, че в периода април-юни моделите, базирани на Chrome OS, ще заемат една четвърт от общите доставки на лаптопи.

През първото тримесечие на глобалния пазар са постъпили около 3 милиона хромбука. Очаква се обаче през второто тримесечие доставките на лаптопи с Chrome OS да нараснат почти четири пъти, достигайки 11,6 милиона броя. Това ще бъде най-високото тримесечно постижение за този клас компютри.

Един от основните фактори, които допринасят за експлозивния растеж на доставките на хромобуци, е ​​мащабният преход на образователните институции по целия свят към формат за дистанционно обучение, поради пандемията.

Освен това в трудни икономически условия много семейства свиват бюджетите си и избират хромбук компютрите заради по-достъпната им цена, сочи анализът на TrendForce.

Първоначално, повечето производители на компютри не считаха хромбуците за важна продуктова категория. Но забелязвайки нарастващото търсене на фона на COVID-19, производителите започнаха да правят спешни поръчки към своите партньори.

Въпреки че ръстът в доставките на хромобуци може да се забави през втората половина на годината, експертите смятат, че поради рекорда от април-юни, продажбите на Chrome OS лаптопи като цяло за 2020 г. ще достигнат 20 милиона, което е със 17% повече в сравнение с миналата година.

Ако прогнозите се сбъднат, делът на хромбуците на световния пазар на преносими компютри ще възлезе на 12,8% през 2020 г., в сравнение с 10,5% през 2019 г. И двата показателя ще бъдат рекордни за тази категория компютри.

Коментари по темата: „Продажбите на хромбуци рязко се покачиха”

добавете коментар...

  1. Иво

    Аман от разбирачи 🙂 .

  2. ...така

    Това е по-безполезно и от андроида…

  3. ха

    Ако Google беше свястна фирма, то хромбуците щяха да са страхотен продукт.

Коментар