„Вратичка” позволява безплатен ъпгрейд до Windows 10

Потребителите на Windows 7 все още имат опция за безплатно обновяване до Windows 10
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft официално прекрати поддръжката на операционната система Windows 7 на 14 януари 2020 г. Но потребителите на тази версия все още могат да преминат към Windows 10 безплатно, разкри специализираният сайт WindowsLatest.

Когато преди няколко години пусна Windows 10, Microsoft даде достатъчно дълъг срок на потребителите на Windows 7 за безплатен ъпгрейд до новата платформа – някои се възползваха от тази възможност, но мнозина продължиха да използват старата си операционна система.

Сега, след като изтече поддръжката на Windows 10, необходимостта от обновяване до Windows 10 стана особено належаща, поради рисковете за сигурността. Разбира се, всеки може да си закупи Windows 10, но тематичният уеб ресурс WindowsLatest разкри, че има вратичка за безплатен ъпгрейд в последната голяма актуализация Windows 10 May 2020 Update, която ще стане достъпна за широката аудитория в края на месеца.

Оказва се, че потребителите на действащи лицензи за Windows 7 или Windows 8.1 могат да преминат към Windows 10 без да плащат 120 долара. WindowsLatest твърди, че Microsoft знае за вратичката, но предпочита да не я затваря, дори с цената на финансови загуби.

Схемата е достатъчно проста. Потребителят трябва да зареди от сайта на Microsoft и пусне помощната програма Media Creation Tool, а след това да избере опцията за незабавно обновяване на системата със запазване на файловете. След завършване на ъпгрейда и свързване на компютъра към интернет цифровият лиценз на Windows 10 ще бъде активиран.

Процедурата с Media Creation Tool обаче не сработва при инсталиране на Windows 10 на чисто. Тоест, трябва да се избере опцията за незабавно обновяване на компютъра, а не тази за създаване на инсталационен носител за друг компютър. В някои случаи може да се направи чиста инсталация, ако се въведе ключ за Windows 7, споделят тестващи.

По данни на NetMarketShare, пазарният дял на Windows 7 в момента е около 25% сред операционните системи за компютри. В същото време Windows 10 е инсталирана на 56,08% от РС-тата към края на април.

Коментари по темата: „„Вратичка” позволява безплатен ъпгрейд до Windows 10”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Всъщност активирането на Windows 10 с ключ от Windows 7 винаги е било възможно, а с лиценз от Windows 8 активирането е автоматично ,изисква само интернет връзка. Разбира се има причина за това и това не е безплатно, възможностите за събиране на данни и печалби на Microsoft са много по-големи.

  2. Георги

    Всъщност активирането на Windows 10 с ключ от Windows 7 винаги е било възможно, а с лиценз от Windows 8 активирането е автоматично ,изисква само интернет връзка. Разбира се има причина за това и това не е безплатно, възможностите за събиране на данни и печалби на Microsoft са много по-големи.

  3. ха

    То вече петролът стана на отрицателна цена, но MS са скрънзи и не искат да си плащат, за да минават потребителите на новата им операционна система… Уж вратичка, уж загуби, ама просто си е поддържане на пазарите си (т. е. е в тяхна полза това, а не е загуба)…
    Чудя се как още не са разрешили и чиста инсталация. Ясно е, че по-нататък на всеки могат да му го изкарат през носа…

Коментар