ГИС карта показва ограниченията за пътуване в Европа

Във всички държави от ЕС все още са в сила ограничителни мерки по границите
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на страните членки (Frontex) публикува карта с текущите рестрикции и възможности за пътуване в Европа, въведени с цел ограничаване на заразата с коронавирус.

Картата дава възможност за проследяване както  на временните ограничения, въведени в целия ЕС и Шенгенското пространство, така и информация за Великобритания. Тя е изготвена посредством прилагане на ESRI ГИС технологии като част от мерките на европейската агенция в отговор на пандемията от COVID-19.

На 15 май изтича препоръката на Европейската комисия за неналожителни пътувания на европейски граждани. След тази дата всеки, на когото му предстои пътуване, ще може да се информира от картата за мерките, които са в сила в различните държави.

Така например, от ГИС картата ще научаваме дали продължава периодът на извънредно положение в конкретна европейска държава, разрешено ли е пътуването и с какъв вид транспорт, както и редица други уточнения.

По последни данни, във всички държави от ЕС все още са в сила ограничителни мерки по границите. ГИС картата се актуализира с оглед развитието на ситуацията.

Frontex, както и редица други европейски агенции, имат дългогодишен опит в използването на ESRI географски информационни технологии за ефективно изпълнение на своите инициативи.

По-рано, в рамките на 18-тия Световен ГИС Ден, в България беше представена и друга система на Frontex – за справяне с нелегалната миграция и трансграничната престъпност чрез ГИС.

Коментар