Хакер откраднал $24 млн. от криптосметка на бизнесмен

Кражбата на криптовалута не е непосилно занимание за находчивите хакери
(снимка: CC0 Public Domain)

Американският предприемач Майкъл Терпин съди тийнейджъра Елис Пинкси за кражба на 24 милиона долара от сметката му. Терпин, основател и главен изпълнителен директор на консултантската компания Transform Group, твърди, че Пинкси откраднал парите, като хакнал мобилния му телефон и получил достъп до неговите криптовалутни сметки.

Бизнесменът посочва, че хакването и кражбите на пари, които го последвали, са извършено от Пинкси през 2018 г., когато той е бил на 16 години. Терпин е сигурен, че хакерът не е действал сам – бил е подпомаган от съучастници, чиито имена не са разкрити към момента на публикуване на материала в Блумбърг. Известно е само, че в делото Терпин говори за 20 съучастници на Пинкси.

Терпин вярва, че Пинкси и неговите съучастници са проследявали собственици на криптовалути с големи резерви от виртуални монети и са хаквали телефоните им, така че да могат да прехващат съобщения за удостоверяване и да проникват в техните криптоакаунти, за да прехвърлят средства в акаунти на трети страни.

Бизнесменът не уточнява как точно групата тийнейджъри е успяла да хакне мобилните устройства. Според него, те биха могли да бъдат в сговор със служители на телеком операторите или просто по някакъв начин да са ги измамили, представяйки се за истински собственици на мобилни номера.

Пинкси, който е на 18 години в момента, се е хвалил пред приятели, че се занимава с хакерство и кражба на криптовалути от 13-годишна възраст. През този период тийнейджърът е успял да преведе повече от 100 милиона долара от сметките на жертвите си и да конвертира криптовалута в размер на няколко хиляди долара в пари, които съхранявал в спалнята си.

Веднага след като разбрал, че е съден, Пинкси върнал на бизнесмена криптовалутата, а също така пари в кеш и дори часовник на обща стойност 2 милиона долара, като по този начин признал вината си. Но Терпин не възнамерява да се задоволи с това и ще съди хакера за сума, няколко пъти по-голяма от тази, която Пинкси откраднал от него.

Коментар