SafeDistance – устройство за социална дистанция

SafeDistance се поставя на дрехата и издава сигнал при нарушаване на социалната дистанция
(снимка: Lopos)

В условията на пандемия хората трябва да поддържат социална дистанция – да не се приближават един до друг на разстояние по-малко от метър и половина, когато са на обществени места или в работата. Индивидуално сигнално устройство може да помогне за спазване на това изискване на здравните специалисти.

Филиалът на белгийския изследователски център Imec и Университета в Гент – компанията Lopos – представи носимо устройство SafeDistance, създадено с идеята да помогне на хората да следват принципа на социалната дистанция.

На практика, не винаги е възможно човек стриктно да се спазва изискването да не се приближава до друг човек на по-малко от метър и половина. Компактно електронно устройство, наречено SafeDistance, се прикрепя към дрехите и издава звуков и вибрационен сигнал, ако открие същото устройство по-близо от метър и половина от себе си.

SafeDistance определя разстоянието от 1,5 метра с грешка, не по-голяма от 15 см. Устройството използва технология с ултра-широколентов радио сигнал (UWB). Разработката е тествана в няколко големи белгийски компании – строителни, химически и металургични. След период на пробна експлоатация, над 90% от служителите са съгласни да продължат да използват SafeDistance и в бъдеще.

Разработчикът на устройството отбелязва, че за да отговори на търсенето на сигнални устройства от редица компании, е увеличил производствените обеми. Lopos обещава да започне доставки на SafeDistance от 27 май на цена от 99 евро за брой.

Подобни сигнални устройства наистина могат да влязат в живота ни, ако властите и корпорациите считат това за изгодно или полезно. За разлика от подобни приложения за смартфони, SafeDistance не предават и събира потребителски данни. Устройството не следи движението и не нарушава поверителността, но в крайна сметка може да промени естественото поведение на човека.

Коментари по темата: „SafeDistance – устройство за социална дистанция”

добавете коментар...

 1. :o)

  Тези са като производителите на маски с клюнове през средновековието.
  Майката си трака, дано изчезне тоя вирус, срамни неща се произвеждат просто!

 2. ха

  Страхотна идея, но посредствено изпълнение.

 3. Anonymous

  Няма такъв дебилизъм!

Коментар