Мобилен робот следи за „социалната дистанция”

Роботът открива и предупреждава хора, които нарушават правилата за „социална дистанция”
(снимка: Sathyamoorthy et al., 2021, PLOS ONE, CC-BY 4.0)

Още от 2020 година роботи помагат по един или друг начин в борбата с коронавируса, например дезинфекцирайки болничните коридори с UV лампи. Но сега един нов мобилен робот е готов да тръгне из различни обществени зони, за да открива сред тълпите хора, които не спазват правилата за „социално дистанциране”.

Роботът се приближава до нарушителите и ги подсеща да се отдалечат от околните, съобщи TechXplore. Той е разработка на Адарш Джаган Сатямурти от Университета на Мериленд, Колидж Парк, и негови колеги, които представиха умната машина този месец в PLOS ONE. При създаване на робота, екипът е базирал на данни, според които запазването на разстояние два метра от околните може да намали разпространението на Covid-19.

Технологичните методи – например с използване на Wi-Fi и Bluetooth – биха могли да помагат за следене на спазването на това правило, но подобна цел е трудна за постигане, защото изисква самоучастие от хората и налична инфраструктура. Затова роботите се очертаха като по-подходящ инструмент за справяне със социалното дистанциране в тълпи.

Сатямурти и колегите му са разработили нов начин за използване на автономен мобилен робот за тази цел. Той може да открива нарушения и да навигира до нарушителите, като използва собствената си RGB-D камера и 2D LiDAR сензор, а може и да да се включи към локалната система за видеонаблюдение, ако е налична такава. След като достигне до мястото на нарушението, роботът насърчава хората да се отдалечат един от друг чрез текст, който се появява на монтиран дисплей.

Роботът използва нова система, за да различава хората, които са нарушили правилата за „социална дистанция”, и да ги „сортира” в различни групи, след което да приоритизира групите според това дали стоят неподвижни или се движат. На тази база решава да се придвижи до тях.

Системата използва метод за машинно самообучение, известен като „Deep Reinforcement Learning & Frozone” – алгоритъм, разработен по-рано от няколко от същите изследователи, за да помогне на роботите да се ориентират в тълпи.

Наред с това роботът може да използва термовизионна камера, за да открива хора с повишена телесна температура и потенциална треска, подпомагайки усилията за проследяване на опасните контакти. Учените са категорични, че в същото време машината използва „мерки за осигуряване на защита на поверителността и „деидентификация.

Предвижда се работата по проекта да продължи с по-нататъшни изследвания, които ще се съсредоточат върху това как присъствието на роботи влияе върху поведението на хората в тълпи.

„Много здравни работници и служители по сигурността трябваше да изложат здравето си на риск, за да служат на обществото по време на пандемията от Covid-19. Основната цел на нашата работа е да им предоставим инструменти за безопасно и ефективно обслужване на общностите”, казват авторите на разработката.

Коментар