Обновена Windows 10 блокира нежеланите програми

Потребителите на Windows 10 ще имат защита на системно ниво срещу нежелан софтуер
(снимка: CC0 Public Domain)

Очакваната по-късно този месец актуализация Windows 10 May 2020 Update идва с вградена на системно ниво функция за блокиране на нежелани и злонамерени програми като адуер и майнери. Досега блокирането се извършваше в браузъра Edge.

Функцията предотвратява изтеглянето на „приложения с ниска репутация, причиняващи непредсказуемо поведение на компютъра”. Това могат да бъдат майнери, рекламен софтуер (адуер), програми, които заменят страници в браузъра, и др. – по принцип всичко, което често се инсталира на компютъра заедно с хакерски версии на платени програми.

След инсталиране на актуализацията Windows 10 May 2020 Update, съответният елемент от менюто ще се появи в настройките на страницата за сигурност на Windows, информира My Drives. Но функцията няма да се активира по подразбиране: за да получите защита от изтегляне и инсталиране на нежелан софтуер чрез самата ОС, ще трябва да активирате опцията ръчно.

Актуализацията Windows 10 May 2020 Update вече е достъпна в мрежата за разработчици на Microsoft. Ъпдейтът ще започне да се разпространява към крайните потребители едва в края на месеца. От съображения, свързани със стабилността, вчера Microsoft реши да спре незадължителните актуализации за всички версии на Windows 10.

Коментари по темата: „Обновена Windows 10 блокира нежеланите програми”

добавете коментар...

  1. Кико

    Ще мога ли да премахвам:btv, 8/7’и планетите? Ако ли да, инсталирам го!

Коментар