Нидерландски институт разчита на AMD и Lenovo срещу Covid-19

Nikhef се сдоби с 3800 AMD EPYC изчислителни ядра и 31 терабайта памет
(снимка: AMD)

Националният институт за субатомна физика (Nikhef) на Нидерландия насочва ресурсите на своя наскоро инсталиран компютърен клъстер, който се намира в етап на тестване, в борбата с COVID-19, съобщи AMD.

Предназначен по принцип за изчисления, свързани с физиката на елементарните частици и гравитационните вълни, информационният център в Амстердам предлага изчислителна мощ за проекта на Вашингтонския университет Rosetta@home, който се опитва да разгадае основната протеинова структура на вируса с помощта на мащабна компютърна инсталация.

Базираната на Lenovo ThinkSystem SR655 конфигурация, продължение на системите във Вашингтон, е инсталирана за обработка на увеличаващите се потоци от данни, подавани от CERN – европейския център за ядрени изследвания, където за големия адронен ускорител на частици се предвижда, че ще бълва десет пъти повече от сегащните обеми от данни.

През миналата седмица в клъстера на Nikhef са доставени и инсталирани общо 4 шкафа с над 3800 AMD EPYC изчислителни ядра и 31 терабайта памет. Институтът вече тества компютърната инфраструктура, необходима за бъдещите потоци от данни, като доставя изчислителна мощност на националната инфраструктура на Нидерландия.

Новият изчислителен капацитет ще бъде достъпен по време на тези тестове на екип от ИКТ платформени ентусиасти с бойкото име Dutch Power Cows, който обединява разпределени изчислителни мощности за конкретни глобални проекти. Предвид текущата пандемия, екипът насочва своите усилия към мобилизация на ресурси за изследвания на молекулярните структури на коронавируса.

Новите клъстерни инсталации, анонсирани тази седмица, следват първоначалната сделка с Nikhef от миналата година, когато Институтът обяви разширяване на неговия  информационен център с клъстер от Dell EMC PowerEdge R6415 сървъри, базирани на AMD EPYC.

Институтът допринася за създаването на бъдещи технологии, като  физиката на елементарните частици, играе ключова роля в развитието на интернет, GPS навигацията, съвременната сензорна технология и техниките за изобразяване в медицината.

Съобщението идва малко след разкриването от страна на AMD на планове с Националната лаборатория Лорънс Ливърмор и Penguin Computing в САЩ за ъпгрейд на HPC клъстера Corona в помощ на изследванията на COVID-19.

Коментар