HP изпревари Dell по продажби на РС

Hewlett-Packard изпревари Dell в продажбите на РС за първи път от три години насам. Две от водещите компании за проучвания и анализи отчитат превес за корпорацията от Пало Алто през третото тримесечие на годината.
HP е продала 110 хиляди PC повече от Dell и достига 16,3% дял от световния пазар, според данни на Gartner, изнесени от AP. Делът на нейния конкурент от Тексас и досегашен лидер е 16,1%.
Преднина, макар и по-малка за HP дават и анализаторите от IDC. Според тях, разликата в продажбите е само 28 хиляди броя РС, а пазарните дялове на двете компании за тримесечието са почти еднакви – по около 17%.
Като цяло, световният пазар на РС е нараснал със 7% за периода, по данни на IDC. HP бележи увеличение в продажбите с 15%, докато Dell отчита по-малко от 4% растеж.
Dell остава категоричен лидер на американския пазар с дял от 31-32%. HP е успяла да съкрати малко дистанцията и сега държи между 22 и 23% от РС пазара.
Като цяло, продажбите в САЩ са паднали с 1-2%. Страхотен ръст обаче отчита Apple, която е увеличила продажбите си на РС с 30% и сега притежава 6% от американския пазар.
Трети, след HP и Dell на световния РС пазар е Lenovo с около 8% дял, следван от Acer с 6% и Toshiba, която има 4% дял.

Коментар