Но война като на война: Китай ще мъсти за Huawei

Търговското противопоставяне между Китай и САЩ вещае сериозни трусове в бизнеса
(снимка: CC0 Public Domain)

Китай е готов да предприеме поредица от мерки за противодействие на американския план за блокиране на доставките на чипове за Huawei, вкл. поставяне на американски компании в „ненадежден списък на юридически лица”, започване на разследвания и налагане на ограничения за фирми като Apple и спиране на покупките на самолети Boeing, съобщи Global Times, позовавайки се на източник, близък до китайското правителство.

В петък администрацията на Тръмп задвижи плана си за блокиране на доставките на полупроводници за Huawei от световни производители на чипове. Министерството на търговията на САЩ обяви, че променя правилата за износ и „черния списък” на предприятията, прицелвайки се стратегически в „придобиването от Huawei на чипове, които са пряк продукт на определен софтуер и технологии в САЩ”.

„Китай ще предприеме силни мерки за противодействие, за да защити собствените си законни права”, ако САЩ продължат плана си да наложат забрана на основни доставчици на чипове, вкл. базираната в Тайван TSMC, да продават чипове на Huawei, казва източникът от правителството в ексклузивно интервю за Global Times.

Мерките включват добавяне на американски компании към списъка с „ненадеждни предприятия” в Китай, налагане на ограничения или започване на разследвания на фирми като Qualcomm, Cisco и Apple в съответствие с китайските закони и регулации, вкл. мерките за преглед на киберсигурността и антимонополния закон, както и спиране на покупките на самолети Boeing, допълва източникът.

Споменатите американски компании, включително Apple, Qualcomm, Cisco и Boeing, са силно зависими от китайския пазар.

Китайското министерство на търговията (MOFCOM) обяви още през май миналата година, че ще публикува свой собствен списък, насочен към чуждестранни предприятия, които сериозно подкопават законните интереси на китайските компании.

Списъкът с ненадеждни субекти ще включва чуждестранни организации, физически лица и компании, които блокират или затварят вериги за доставки или предприемат дискриминационни мерки по нетърговски причини, и когато действията им застрашават бизнеса на китайски компании, както и на световни потребители и компании, каза говорителят на MOFCOM на пресконференция през май 2019 г.

Списъкът ще включва и чуждестранни предприятия, които причиняват действителни или потенциални щети на китайските компании и индустрии. Застрашаването или потенциалното застрашаване на националната сигурност на Китай също е причина за включване в списъка, според Джи Луксун, ръководител на Бюрото за промишленост, сигурност, внос и експорт в MOFCOM.

След като една компания бъде регистрирана в списъка, тя ще се изправи пред необходимите правни и административни мерки, а китайската общественост също ще бъде предупредена да не се занимава с нея, за да намали рисковете, уточни Джи Луксун.

Коментари по темата: „Но война като на война: Китай ще мъсти за Huawei”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Както го казваха преди, матрьошките сега си имат нов идол. Трудно връзва членоразделната реч, но разбира от международно положение.

  2. Rozen

    С А Ш да не би си въобразява като. Гост на земите на ИНДИЯНЦИТЕ че командват, бандити……..

Коментар