НАСА потвърди старта на историческа мисия

SpaceX Falcon 9 ще изведе в орбита Crew Dragon с двама астронавти на 27 май
(снимка: Bob Behnken / Twitter)

Историческият старт, който ще достави астронавти на НАСА на борда на Международната космическа станция (МКС) от територията на САЩ, ще се състои следващата седмица, въпреки пандемията от коронавирус и неотдавнашното напускане на ръководителя на програмата, съобщиха от космическата агенция.

За първи път откакто приключи програмата за космически совалки  на НАСА астронавти ще бъдат изпратени в космоса от територията на САЩ. От 2011 г. досега американските астронавти пътуваха към МКС с руския космически кораб „Союз”.

На виртуална пресконференция НАСА и SpaceX, компанията на Илон Мъск, потвърдиха, че са тествали успешно готовността за изстрелване на ракетата Falcon 9 с кораб Crew Dragon. Първият помощник-ръководител на НАСА Стив Юрчик каза, че агенцията внимателно e анализирала всички системи и рискове и единодушно е стигнала до извода, че всичко е готово за стартиране на 27 май.

Ракетата SpaceX Falcon 9 и космическият апарат Crew Dragon, който ще достави астронавти на МКС, вече са разположени в стартовия комплекс 39А на космическия център Кенеди. SpaceX пусна двигателите за първа степен на Falcon 9 като част от последната си тестова серия преди старта.

Екипът на мисията Demo-2 все още трябва да извърши окончателен тест за готовност, който ще включва данни от важен статичен тест на двигателите на 25 май.

За първи път от 2011 г. насам американски астронавти ще излетят от територията на САЩ
(снимка: Bob Behnken / Twitter)

Ако всичко върви по план, Crew Dragon ще излезе в орбита на 27 май в 22:33 ч. българско време с астронавтите Дъг Хърли и Боб Бенкен на борда. Последният публикува в Twitter няколко от последните си снимки от космическия център в Кенеди.

Коментар