Клиентите на ERP у нас се увеличават

ERP софтуерът е ключов фактор за конкурентоспособност на бизнеса
(снимка: CC0 Public Domain)

Пазарът на ERP системи в България продължава успешно да се развива, показват резултатите от изследване на независимата агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co., което обхваща период от 27 години.

На фона на задаващата се рецесия внедряването на софтуер за управление на бизнеса става все по-голяма необходимост. Над 70 ERP системи, над 190 интегратори имат проекти във всичките 19 индустрии в страната.

Макар 2019 година да се очертава като много по-слаба откъм нови проекти, общият брой на бизнес клиентите продължава да расте, като оборотите, управлявани с ERP, вече достигнаха базова част от БВП на България, сочи анализът на CBN.

В едрия бизнес от 15 индустрии с работещи ERP промишлеността е тази с най-много клиенти на подобни системи. Тук неизменният в последните години лидер има клиенти във всичките индустрии и общо в 53 сектора.

Малкият и среден бизнес в страната продължава да е водещата движеща сила в новите ERP проекти с 18 индустрии с работещи ERP. Абсолютният лидер през последните години е недостижим с няколкостотин клиента.

Пет от общо Топ 10 икономически сектора с най-много ERP проекти са в промишлеността, три са в търговията и два в услугите, а една от изгряващите нови пазарни ниши е свързана с инвестиционни проекти на големи европейски корпорации.

Над 40 български производители на ERP системи са намерили място на пазара. Клиенти на български ERP системи работят в 17 индустрии и 59 сектора. Най-добрата година за тях е донесла нови 71 проекта, предимно в микро, малкия и среден бизнес.

Над 190 интегратора на ERP системи имат успешни проекти за периода на изследването. Повече от 20 тях тях вече не съществуват. Атрактивният продукт, активният маркетинг и инвестициите в PR и изследвания донесоха на няколко интегратора само от един водещ доставчик изключителни финансови резултати и позиции, особено по вертикалите, отбелязва CBN.

Прогнозите за 2020 година са все още неясни. Резултатите за ERP бизнеса в България се очертава да зависят от няколко основни фактора – инвестиционна активност, европейски фондове и скорост на възстановяване на българската икономика.

На фона на тези процеси успешното развитие на бизнеса е силно зависимо от добре обмислена маркетингова и образователна активност на водещите вендори и интегратори в страната, особено в намиране на клиенти от силните и по-малко засегнати индустрии и сектори.

Един от най-важните фактори за конкурентоспособността на бизнеса си остава внедряването на подходящ  софтуер за управление и правилното му използване, заключава CBN.

Коментари по темата: „Клиентите на ERP у нас се увеличават”

добавете коментар...

  1. Онуфрий

    До Булгар: така си е, но е добре да дадеш друго решение за бизнеса, примерно тефтери, екселски таблици или нещо ппдобно, чакам предложения…

  2. Булгар

    С ERP софтуер най-лесно се събира и продава фирмена информация. Дори си плащат фирмите с безумно много пари за паразитиращ софтуер, който ги следи. Да не пропуснем продаването пробутването на добавки излишен скъп софтуер от други гиганти и монополисти в ERP.

Коментар