Шефката на AMD Лиза Су е най-скъпо платеният CEO

С възраждането на AMD д-р Лиза Су се превърна в най-скъпо платеният мениджър
(снимка: AMD)

Лиза Су, главен изпълнителен директор на AMD, е най-скъпоплатеният мениджър на 2019 година, според индекса S&P 500. Нещо повече, нейното възнаграждение се е увеличило през миналата година с 300%.

Лиза Су стана CEO на AMD през 2014 г., а три години по-късно американската фирма пусна първите си процесори Ryzen и други чипове с архитектура Zen, с които фактически започна възраждането на компанията.

В момента акциите на AMD са в порядък по-скъпи, отколкото по времето преди Лиза Су. Успехът на компанията не е дело единствено на CEO-то, но мнозина анализатори посочват именно Лиза Су като главния „виновник” за възхода на AMD.

Индексът на най-скъпо платените мениджъри „Standard and Poor 500” (S&P 500) за 2019 г. се оглавява именно от шефката на AMD. В рейтинга попадат мениджъри, които са заемали ръководния пост не по-малко от две години, а при изчисляване на възнагражданията им се отчитат също бонусите, премиите за акции и опциони, отложените компенсации и др.

През 2019 г. Лиза Су е получила 58,5 млн. долара, което е ръст от 338% спрямо предходната година, сочат изчисленията на Associated Press и Equilar. Тя изпреварва с 28% заемащия второ място Дейвид Заслав, главен изпълнителен директор на Discovery.

Коментар