Рекорден спад на пазара за смартфони в Европа

Бизнесът със смартфони в ЕMEA преживява труден период
(снимка: CC0 Public Domain)

Пазарът на смартфони в региона EMEA (Европа, Близкия изток и Африка) е в криза. Прогноза на IDC сочи, че през текущото второ тримесечие на 2020 г. продажбите ще намалеят с една четвърт.

Измерен в цени на дребно без отчитане на данъците, пазарът на смартфони в региона се оценява на 19 млрд. долара. В абсолютно изражение се очаква да бъдат доставени 63 млн. устройства, което е най-ниският тримесечен резултат за последните пет години.

Очертава се най-големият спад за тримесечие, откакто преди 14 години IDC започна да следи пазара на смартфони в ЕМЕА, отбелязва анализаторската компания. До този момент най-голям спад бе регистриран през третото тримесечие на 2009 г., когато продажбите на смартфони намаляха с 13,0%, поради финансовата криза.

IDC очаква пазарът в Русия да бъде засегнат най-силно през текущото тримесечие, тъй като блокирането, свързано с коронавируса, се задълбочава от проблемите с валутата. С близо една трета ще се свие пазарът в Югоизточна Европа, като най-лоша е ситуацията в Испания.

Пазарът на смартфони в ЕМЕА ще продължи да върви надолу и през третото тримесечие на 2020 г., а в края на годината се очаква известно възстановяване в Западна Европа, в резултат на появата на първите iPhone с поддръжка на 5G мрежи.

Коментари по темата: „Рекорден спад на пазара за смартфони в Европа”

добавете коментар...

  1. Данчо

    За какво са им на хората смартфони да купуват нови и то на всеки 12 месеца? Това е ненормално и пълна лудост.

    Хората са затъпяло стадо овце, което си дава парите за електронен боклук. Мине ли коронавируса ще напълнят пак кошарите за овце по молове и магазини на мобил дебил операторите.

Коментар