Intel се надява на държавна помощ за производство в САЩ

Intel е фаворит да получи държавен грант за изграждане на завод за чипове в САЩ
(снимка: Walden Kirsch/Intel Corporation)

Правителството на САЩ може да финансира Intel в проект за изграждане на нов завод за чипове в страната. Идеята се прокарва от браншовата организация Semiconductor Industry Association.

През април т.г. Intel се опита да привлече държавно финансиране за построяраве на фабрика за производство на чипове по поръчка на други компании на територията на САЩ. Междувременно, тайванската TSMC обяви изпреварващо, че ще строи завод в Аризона, но това не отказа местните лобисти от плановете им за Intel.

Semiconductor Industry Association се надява правителството да отдели до 37 млрд. долара за развитие на националната полупроводникова индустрия, съобщи Уолстрийт Джърнъл. Очаква се част от тези средства да отидат за строителство на ново предприятие в САЩ, от услугите на което могат да се ползват американски компании.

Делът на финансирането от страна на държавата се оценява на 5 млрд. долара, докато останалите средства за построяване на завода трябва да дойдат от частни компании.

15 млрд. долара от общата сума ще бъдат разпределени към отделни щати във вид на грантове за привличане на компании, които да построят профилни предприятия за производство на чипове. Останалите 17 млрд. долара ще бъдат инвестирани в изследвания и разработки.

Частните компании по проекта все още не са избрани, но според информирани източници, фаворит е Intel, която е сред първите поддръжници на инициативата. Още една асоциация, SEMI, се опитва да издейства помощ от американското правителство за покупка на технологично оборудване.

Коментари по темата: „Intel се надява на държавна помощ за производство в САЩ”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    intel – Крони Капитализъм

    tsmc – ликвидирана от intel

Коментар