Tesla с 15% от пазара на електромобили към 2030 г.

Tesla ще продава по 3 млн. електромобила годишно към края на десетилетието
(снимка: CC0 Public Domain)

Към края на десетилетието Tesla ще контролира до 15% от пазара на електромобили в световен мащаб, прогнозира изследователската компания Daiwa Securities.

Продължителният престой на конвейера в основния завод на Tesla за производство на електромобили, заради пандемията, ще повлияе негативно на плановете на компанията за текущата година. Но според анализаторите, Tesla ще съумее да повтори успеха си извън пределите на САЩ.

През 2019 г. Tesla достави на световния пазар под 400 хиляди електромобила. Очакванията за тази година надвишаваха 500 хил. броя, без да се отчита влиянието на пандемията, която ограничи производствените възможности на Tesla и понижи търсенето на електромобили.

Така например, сроковете за доставка на новия и все още дефицитен кросоувър Tesla Model Y бяха съкратени значително, което при очевидната липса на прогрес в обема на производството, свидетелства единствено за спад в търсенето.

Специалистите от Daiwa Securities очакват тази година Tesla да достави не повече от 450 хиляди електромобила. Други анализатори прогнозират доставки в размер на около 424 хиляди броя.

Към 2030 г. до 20% от всички продавани в света нови автомобили ще бъдат електрически, прогнозира Daiwa Securities. Tesla ще продава не по-малко от 3 млн. електромобила годишно и според анализаторите ще контролира 15% от световния пазар на електромобили.

В сравнение с текущите позиции на Tesla, подобна прогноза означава съкращаване на дела на компанията на световния пазар. В момента Tesla контролира три четвърти от пазара на електромобили в САЩ и около една четвърт в Китай, но конкурентите постепенно ще отнемат дял от компанията на Илон Мъск.

Коментари по темата: „Tesla с 15% от пазара на електромобили към 2030 г.”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Никакъв шанс

Коментар