C и Java оглавяват новия рейтинг на Tiobe

Обучението по програмиране по най-популярните езици е широко достъпно у нас
(снимка: CC0 Public Domain)

Езикът за програмиране Rust влезе за първи път в рейтинга за популярност Топ 20, изготвян от Tiobe, но все още изостава на пет пункта от конкурента Go, става ясно от новата класация, публикуване в началото на юни. 

От 38-мо място миналата година Rust се изкачва на 20-та позиция в новия индекс. Интересът към този език нараства при системното програмиране на големи платформи, в частност на Microsoft и Amazon Web Services, тъй като решава проблеми с паметта, характерни за кодовете, написани на C в C++.

Индексът на Tiobe се изготвя на базата заявките за търсене, свързани с езици за програмиране, в основните търсещи машини, което не означава, че повече хора са започнали да използват даден език, в частност – Rust, а че повече разработчици търсят информация за него, пояснява ZDNet.

В тазгодишното издание на рейтинга първите 10 места заемат C, Java, Python, C++, C#, Visual Basic, JavaScript, PHP, R и SQL. Това подреждане е близко до списъка на Stack Overflow за най-често използваните езици за програмиране – JavaScript, HTML/CSS, SQL, Python, Java, Bash/Shell/PowerShell, C#, PHP, TypeScript, C++, C и Go.

Начинаещите програмисти у нас могат да изучават и усвоят езика Java, който е в челото и на двете класации, безплатно – като се запишат в онлайн курс в един от водещите центрове в страната.

За пета поредна година Rust печели гласуването в Stack Overflow за най-обичан език за програмиране от разработчиците. Тази година 86% от разработчиците казват, че имат желание да използват Rust, но само 5% всъщност го използват за програмиране.

Разработчиците също така се интересуват все повече от езика Go за системно програмиране, с който са изградени платформите на Google, Netflix, Salesforce, IBM и Twitter. Go се придвижва от 15-то на 12-то място в рейтинга на Tiobe.

И Rust, и Go са свързани със заплати на програмистите от над 120 000 долара годишно в САЩ, според проучване на Stack Overflow.

Нов участник в Топ 20 е Scratch – визуален език за програмиране, разработен от MIT Media Lab за обучение по програмиране на деца. Scratch е една от опциите за начинаещи разработчици на Raspberry Pi платформа. Той се изкачва от 26-то на 18-то място в индекса на Tiobe, но все още не може да си върне 14-тата позиция от 2017 г.

Програмният език R също регистрира значителен скок в подреждането – от 22-ро до 9-то място, почти достигайки най-високата си позиция – 8-мо място в рейтинга от от 2018 г.

Изненадващо, езикът Microsoft TypeScript е едва на 44-то място в индекса на Tiobe. За сравнение, анализаторите от RedMonk го поставиха на 9-то място в своя рейтинг, базиран на данни от GitHub и Stack Overflow.

Възприемането на TypeScript е обусловено от огромния обем JavaScript код. Езикът е доста популярен сред разработчиците, като се нарежда на 2-ро място след Rust и изпреварва Python в проучването на Stack Overflow за 2020.

Коментари по темата: „C и Java оглавяват новия рейтинг на Tiobe”

добавете коментар...

  1. Example

    Върнахме се към С Браво

  2. Anonymous

    От кога Rust е конкурент на Go?

Коментар