Безплатен телефон за хронично болни до края на юни

Хората с хронични заболявания могат да разчитат на безплатна телефонна линия
(снимка: CC0 Public Domain)

Използването на информационната линия в помощ на пациентите с хронични заболявания ще бъде безплатно до края на юни. Виваком удължава срока, заради големия интерес към дистанционните консултации, които предоставят лекари специалисти.

Телефон 0800 14 515 беше създаден от Виваком и Националната пациентска организация по време на извънредното положение. Телекомът обезпечава безплатните обаждания, а платформата за обслужване на линията се предоставя в партньорство с CallFlow.

Всеки работен ден, от 9 до 18 часа, ендокринолози, онколози, кардиолози, психолози и инфекционисти предоставят консултации на пациенти с различни заболявания. Данните показват, че за периода от 22 април до 27 май 2020 г. на информационната линия са се обадили 2630 пациенти.

Всеки трети  търси помощта на кардиолог, а всеки четвърти – на ендокринолог. Един от 10 пациенти се нуждае от психологическа подкрепа, отчетоха от Националната пациентска организация.

Голяма част от пациентите, които се обаждат на психолога, са самотноживеещи или млади хора, останали без работа, както и пациенти с тревожност и депресивни състояния, вследствие на изолацията и социално-икономическата ситуация, в която се намират. Петима са декларирали, че са жертва на насилие.

Коментар