Топ играч на РС пазара възприема Linux

Компютрите Lenovo скоро ще бъдат налични с предварително инсталирана Linux Ubuntu
(снимка: CC0 Public Domain)

Lenovo подготвя за пазара серия компютри ThinkStation и лаптопи ThinkPad P, базирани на дистрибуциите Linux RHEL и Ubuntu. Китайският лидер на РС пазара ще сертифицира напълно своите компютри за отворените платформи и дори ще си сътрудничи с разработчиците на Linux ядрото, така че в бъдеще РС-тата на компанията да могат да работят върху всички съвременни Linux дистрибуции.

Конфигурациите с Windows 10 също ще останат в портфолиото на компанията – Lenovo ще предлага Linux като алтернатива, а не като единствена ОС за своите работни станции и лаптопи.

В началото на юни 2020 г. Ubuntu Linux надмина по популярност Windows XP и RHEL (Red Hat Enterprise Linux). Но докато RHEL се разпространява на платена основа, което може да повлияе на цената на компютрите, Ubuntu е абсолютно безплатна.

Лаптопи на база Linux предлагат и много други производители. В последните няколко години Dell продава мобилни компютри от линията Developer Edition под управление именно на Linux, припомня Engadget.

Lenovo планира напълно да сертифицира всички устройства от серията ThinkStation и ThinkPad P за използване с RHEL и Ubuntu. Това означава, че специалистите на компанията ще тестват всички налични модели за стабилност и че самите компютри ще се предлагат с набор от необходимите драйвери (вероятно под формата на архиви с възможност за изтегляне от официалния уебсайт на Lenovo).

За купувачите на компютри с предварително зареден Linux компанията ще осигури пълна поддръжка. Тя включва, наред с други неща, разпространение на пачове и актуализации за операционната система, както и драйвери за устройства, оптимизирани за работа със съответните Linux дистрибуции. Освен това Lenovo ще достави необходимия фърмуер за BIOS.

В допълнение, компанията планира да си сътрудничи пряко с разработчиците на ядрото на Linux и да прехвърли към тях своите драйвери за включване в основния състав на ядрото. Ако това начинание е успешно, компютрите Lenovo ще бъдат съвместими с всички актуализирани Linux дистрибуции.

Преди да пригоди всички компютри ThinkStation и ThinkPad P за Linux, китайският производител е експериментирал с три модела ноутбуци. Това са ThinkPad P1 Gen 2, който излезе през септември 2019 г. за инженери и специалисти в областта на графиката, професионалната работна станция ThinkPad P53, актуализирана през юли 2019 г., и потребителският ThinkPad X1 Gen 8, който дебютира през януари 2020 г.

Компютърният бизнес на Lenovo е свързан с американската IBM, от която през 2014 г. китайците придобиха производството на персонални компютри и лаптопи, както и сървърния бизнес. Red Hat е собственост на IBM от 2019 г., а от април 2020 г. компанията се оглавява от Пол Кормие, който е пряко замесен в поглъщането й от американския ИТ гигант.

IBM също има сериозно участие в екосистемата на Linux. Така например, още през септември 2013 г. компанията обяви планове да вложи голяма сума пари в нейното развитие. По-специално – да вложи 1 милиард долара за 4-5 години в разработването на Linux ядрото и софтуера с отворен код, базиран на него.

Коментари по темата: „Топ играч на РС пазара възприема Linux”

добавете коментар...

  1. Saevar

    и най-вече стабилност, бързи ъпдейтй (както някой е споменал по доло) и да не забравяме че Линукс може да си го направиш да изглежда както ти е кеф “https://saevar.drivehq.com/skrnsh.png” добрни новини от Леново.

  2. Blah

    Към Яко: пропуснал си да споменеш още нещо положително на Линукса – ъпдейтването му не е драма и става супер бързо. На Прозорците редовно ми се е случвало ъпдейти по няколко мегабайта да отива по половин час докато ги инсталира, и иска и рестарт гадината.

  3. Фофу

    Anonymous 05/06/2020 09:30 Знаеш от опит ли ??

  4. Яко

    Евала от 5г. съм с Linux и се чудя, защо си загубих годините с бозата преди това! Няма такъв кеф, не забива, включвам принтер, който вече не се поддържа от Win 7 и на секундата го разпознава, няма лагове и простотии, няма вируси… До няколко години Windows умира, поне за България, понеже всичко ще го направят да е в облак и няма да има кракове и т.н., така че който по-рано се приспособи към Linux, по-добре! Аз само чаках и наблюдавах, кога Linux ще стане читав, откъм софтуер, е вече са готови, имат заместител на всеки Windows-ки софтуер!

  5. ...

    Братле ходи си се забавлявай със вируса и не се занимавай да коментираш работи които не разбираш

  6. Dedal

    На мен ми пука. Още докато влезе в къщи нов комп и window си отива вовеки. На негово място гордо застава debian. Ама ми бактиса за местя Гарда от стария на новия, за да не настройвам пак драйвери. Последно реших нов да сложа на HP и две седмици рових докато намеря ядро с драйвери за HP, за което поздравявам разработчиците на HP, и лелите на шефовете им дето са го заврели в на майка си тъмното място.

  7. :o)

    На кой му пука с каква “операционна система” безплатно ще се доставят тия компютри?
    Като първото нещо на потребителя е да изтрие тва лайно и да качи Майкрософт Уиндоус 🙂
    Има сума ти марки които идват с “безплатен ОС” особено лаптопи.

  8. Той

    Каза ли нещо

  9. Anonymous

    Фофъ, връщай се в леглото на бил гей тс , че ще ти изстине мястото!

  10. Фофу

    Питай патило ти сега развали щастието на линуксаджийчетата. Макар, че по-скоро не. Те си имат дежурни мъки да си извцилят и оди на радостта да изпеят и няма значение, точно за какво иде реч. Достатъчно е да прочетат в заглавието една от двете ключови думи и безусловният рефлекс се включва.

  11. Питай патило

    Нормално. IBM и Lenovo са като дупе и гащи (все пак история, а и в момента). IBM купи RedHat преди време, така че нормално е парите да остават вътре в кошера. Освен това, IBM и Microsoft не се понасят, както исторически, така и в момента. От опит го казвам.

Коментар