Пада ограничение за видеото в Android

С излизана на Android 11 потребителите ще могат да заснемат видеа с размер над 4GB
(снимка: CC0 Public Domain)

Google отмени отдавна остаряло ограничение при снимане на видео в операционната система Android. Поддръжката на файлове с размер над 4GB вече е налична в първата бета версия на Android 11.

Преди смартфоните да се научат да снимат в 4K резолюция, за потребителите беше трудно да си представят, че размерът на видеоклиповете ще нарасне до 4 GB. Но много неща се промениха оттогава. Когато снимате 4K видео със скорост 30 кадъра в секунда (fps), ще ви отнеме по-малко от 15 минути, преди файлът да достигне 4GB. А вече никого не изненадват режимите 4K 60fps и 8K fps при смартфоните.

Оплакванията на Android потребителите от ограниченията за видеозаснемане започнаха още през 2015 г. Оттогава и разработчиците на приложения  редовно повдигат този въпрос пред Google.

64-битовите файлови системи могат да обработват файлове с размер до 16TB. Въпреки това, API от времето на 32-битовия Android все още ограничава разработчиците до 4GB, принуждавайки ги да разделят видеото на няколко файла.

Това ограничение ще отпадне с пускането на Android 11. В бета версия на платформата вече е внедрена поддръжка на файлове с размер над 4GB. Приложенията за снимане на видео обаче все още не са адаптирани към новата функция.

Дори в приложението Google Camera все още е актуално ограничението от 4GB. Но има изключения – така например, Open Camera 11 позволява снимане видеоклипове без ограничение в Android 11, докато в същото приложение за Android 10 няма такава възможност.

Коментар