Кипърци претендират за правата върху Nginx

33% от уеб сайтовете в света работят на уеб сървъра nginx
(снимка: CC0 Public Domain)

Кипърската компания Lynwood Investments CY заведе дело в Сан Франциско за нарушаване на авторски права върху софтуера nginx – популярен уеб сървър, който обслужва около 33% от сайтовете в света.

Lynwood твърди, че именно тя е законният собственик на правата върху nginx, става ясно от официалното съобщение. Ответници в делото са компанията F5 Network, която по-рано купи nginx, съоснователите на продукта – Игор Сисоев, Максим Коновалов и Андрей Алексеев, бивши служители на Rambler, калифорнийските фондове за рисков капитал Runa Capital и E. Ventures и др.

Това е вторият опит на Lynwood Investments CY да докаже правата си върху nginx. По-рано по искане на компанията, която тогава представляваше интересите на холдинга Rambler Group, срещу nginx в Русия беше образувано наказателно дело, но то на практика се разпадна. В новото дело Lynwood иска обезщетение за поне 750 милиона долара.

„Lynwood Investments и Rambler Group неуспешно се опитаха да заведат наказателно дело в Русия срещу съоснователите на nginx въз основа на същите неоснователни искове. След месеци разследване прокурорите прекратиха случая, като не намериха доказателства срещу съоснователите на nginx. Ние сме уверени, че новите обвинения, включително срещу F5, са също толкова неоснователни”, заявиха от F5 Networks.

„Изявленията и изискванията са абсолютно безпочвени. Потвърждение за това е приключването на делото в Русия, поради отсъствие на престъпно събитие”, заяви Дмитрий Чихачев, управляващ партньор на Runa Capital.

Уеб сървърът nginx е разработен от Игор Сисоев през 2002 г. за обработка на голям брой потребителски връзки едновременно. През октомври 2004 г. той публикува кода с отворен достъп.

През 2011 г. Сисоев напуска Rambler Group и заедно с Андрей Алексеев и Максим Коновалов основават компанията nginx, която през пролетта на 2019 г. е придобита от американската F5 Networks за 670 милиона долара. След това Сисоев и Коновалов продължиха да ръководят nginx като част от американската компания.

По данни от пролетта на 2019 г., nginx е използван от над 374 милиона сайта, вкл. Yandex и Netflix. Стастика от ноември миналага година, сочи че 33% от уеб сайтовете работят на nginx.

Коментари по темата: „Кипърци претендират за правата върху Nginx”

добавете коментар...

  1. Ники

    Фофу, къде си? Къде е твоята реакция тук има новина за Руснаци.

Коментар