Най-популярният уеб сървър напуснат от своя създател

Игор Сисоев, основателят на уеб сървъра Nginx, вече не е част от проекта, собственост на F5 
(снимка: Nginx)

Създателят на уеб сървъра Nginx Игор Сисоев напусна проекта без предварително съобщение. През 20-те си години съществуване Nginx се превърна в най-популярния уеб сървър в света.

Игор Сисоев напуска компанията, за да работи по другите си лични проекти, според публикация в официалния блог на Nginx. Към момента все още не е известно за какви точно проекти става въпрос.

„Днес пътищата ни се разминават и Игор отива на заслужена почивка. За щастие неговият дух и културата, които създаде, няма да отидат никъде. В страхотните компании, продукти и проекти ДНК-то на основателя е постоянно и непроменимо”, коментира Роб Уайтли, топ мениджър в американската компания F5, която погълна Nginx през пролетта на 2019 г.

Според статистиката на W3Techs, към началото на януари 2022 г. Nginx заема 33% от световния пазар на уеб сървъри. На второ място се нарежда Apache с дял от 31%. Wappalyzer също класира Nginx на първо място с резултат от 42,8%.

За сравнение, само преди три години, през февруари 2019 г., делът на Nginx не надвишаваше 21%, по данни на Netcraft. По това време Nginx заемаше второ място след Apache, който държеше около 31% от пазара. В момента над 374 милиона уебсайта и портали използват Nginx, вкл. стрийминг услугата Netflix.

През март 2019 г. компанията на Сисоев и неговия съдружник Максим Коновалов стана собственост на F5 Networks, американски разработчик на системи за ИТ инфраструктура на предприятията, срещу сумата от 670 милиона долара.

Съгласно условията на сделката, марката Nginx беше запазена, докато Сисоев и Коновалов продължиха да работят по проекта като част от F5. Главният изпълнителен директор на Nginx Гъс Робъртсън, бивш вицепрезидент на Red Hat, също запази позицията си. Той се присъедини към Nginx през април 2013 г.

Коментар