Бизнесът харчи все повече за MDM софтуер

MDM софтуерът помага на ИТ отделите да управляват мобилните устройства на служителите
(снимка: CC0 Public Domain)

Разходите за софтуер и услуги за управление на мобилните устройства в компаниите (Mobile Device Management, MDM) възлизат на 5,5 милиарда долара през 2021 г. Очаква се през следващите години обемът на този пазар да нараства с почти 30% годишно и да достигне 20,4 милиарда долара до 2026 г.

MDM системите позволяват на ИТ отделите на компаниите да управляват мобилни устройства, ползвани от служители, уточняват авторите на доклада от Markets and Markets. Тук става въпрос не само за смартфони, но и за таблети, лаптопи и друго оборудване, използвано за работни цели.

Съвременните MDM решения решават няколко проблема. С тяхна помощ бизнесът защитава всички „точки за достъп” до корпоративната информация и търси възможни заплахи. Служителите на компаниите получават достъп до различни корпоративни услуги, от електронна поща и месинджъри до корпоративни системи (ERP, CRM, логистика и др.). MDM контролират тези системи и използването на данните от разстояние.

Също така с помощта на MDM компаниите могат да организират отдалечена поддръжка на потребители – да им помогнат с настройките на устройството, с инсталиране и актуализиране на приложенията.

Най-висок растеж на пазара на MDM ще постигне сегментът на услугите, които играят все по-важна роля в корпоративната среда, отбелязва Markets and Markets. Основните доставчици на MDM предлагат два вида услуги: професионални услуги (системна интеграция, консултации и поддръжка) и услуги за управление.

Според прогнозата на анализаторите, лъвският дял от продажбите на MDM системи ще се падне на големия бизнес, в резултат на все по-масовото разпространение на мобилни устройства в компаниите и нарастващото значение на мобилните приложения като ефективно средство за взаимодействие между организациите, техните клиенти и служители.

Разходите за MDM решения, използвани за управление на iOS устройства в компаниите, ще доминират. Apple предлага няколко вградени инструмента в своята операционна система за защита и лесно актуализиране на устройства. Моделът за сигурност на iOS позволява инсталиране само на приложения, които са проверени от Apple.

Анализаторите посочват следните компании като най-големи производители на MDM системи: Google, Cisco, Microsoft, IBM, Citrix, SAP, Mobileiron, VMware, Kaspersky Lab, Broadcom, Matrix42 и ManageEngine.

Според изследователи на Emergen Research, глобалният пазар на MDM системи ще расте с 28,2% годишно, достигайки 32,45 милиарда долара през 2028 г. срещу 4,42 милиарда долара през 2020 г.

Коментар