Лаборатория Касперски под заплаха от санкции в САЩ

Бизнесът на Евгений Касперски може да пострада сериозно, заради санкциите на САЩ срещу Русия (снимка: Wikipedia)

Бизнесът на Евгений Касперски може да пострада сериозно, заради санкциите на САЩ срещу Русия (снимка: Wikipedia)

Антивирусният разработчик Лаборатория Касперски попадна в списъка на застрашените от санкции в САЩ руски високотехнологични компании. В публикация на ZDNet фигурират още компаниите Nginx, Parallaels, Acronis и Veeam Software – всички те са под угроза да загубят американски клиенти заради анексирането на Крим от Русия и подозрения, че са свързани със специалните служби.

Продуктите на Касперски и останалите руски ИТ компании имат сериозно присъствие на американския пазар. По данни на IDC за миналата година, антивирусният разработчик държи 13% от световния пазар на софтуер за защита на информацията в компаниите.

През юли 2012 г. обаче американското издание Wired излезе с информация, че Евгений Касперски, основател на Лаборатория Касперски, е „агент на Кремъл” и тясно свързан с руските специални служби, припомня CNews.ru.

Подобни подозрения, основателни или не, могат да затворят американския пазар за Лаборатория Касперски. По същите съображения от достъп до корпоративния пазар в САЩ беше лишена китайската компания Huawei – един от водещите доставчици на телекомуникационно оборудване.

В черния списък на ZDNet с руски ИТ компании попада и Nginx – разработчик на едноименния уеб сървър. Софтуерът на Nginx се ползва от редица големи американски компании, вкл. Facebook и нейната придобивка Instagram, облачното хранилище Dropbox, сайтът за пазаруване с отстъпки Groupon, видеоуслугата Netflix и др.

Коментари по темата: „Лаборатория Касперски под заплаха от санкции в САЩ”

добавете коментар...

  1. fоfu

    Каквито събитията такива и новините. Сайта не е виновен, че това се случва, т.е. че някой някъде оплита технически неща с политика.

    Saevar освен умен по въпросите за Сикорски,Тесла, Айнщайн или Вон Браун дето били работили в съветската академия на науките и и пустите американци им окрали откритията се оказа и хакер от първа категория. Щял да прави недостъпен сайта. Не стряскай така хората, пожали ги, какво са ти виновни.

  2. Драгомир

    Technews (както и другите подобни на него, като idg.bg) е сайт за клюки, а не за нещо наистина сериозно и техническо. А политиката е висша форма на клюка.

    Така че, не виждам нищо нередно в тази статия. Аз по-скоро се дразня от рекламните статии, които почти винаги са тъпи и безинтересни за четене.

  3. Saevar

    Това е технически сайт и се очаква да се разискват технически коментари, политическите загрозяват обстановката.
    Свободен, неразбрах ти от администраторите на сайта ли си? понеже ако си да знам как да реагирам спрямо твоя коментар, Хостинг БГ немогат да ви опазят сайта от мен ако река да го направя недостъпен …..

  4. Kasper

    Касперски действително са доста силна компания – 13 процента дял в света е огромен бизнес, но в САЩ може би нямат такъв висок процент. Както и да е, не бива компаниите да страдат от решенията на политиците.

  5. Свободен

    До Saevar, ти си престъпник щом искаш да ограничаваш свободата на словото!

    Saevar е пълен идиот за една политическа новина е повече от ясно, че ще поражда политически настроени коментари и дискусии.

  6. Saevar

    Обръщам се към администраторите на technews.bg с апел да не допускат коментари политически настроени или с политически идеи.
    Благодаря.

Коментар