Samsung може да спаси 5G производството на Huawei

Samsung може да стане партньор на Huawei в производството на чипове за базови станции
(снимка: Samsung)

Корейският гигант Samsung може да започне да произвежда продукти за своя конкурент на пазара за смартфони – Huawei. Става въпрос обаче за производство на чипове за 5G базови станции.

Както е известно, скоро Huawei ще загуби възможност да поръчва своите едночипови системи (SoC) на тайванската TSMC. И не само SoC за смартфони, но и чипове за 5G базови станции, което е още по-лошо, тъй като Huawei може да замени SoC Kirin в смартфоните си, но е много по-трудно да направи това в базовите станции.

Спасението за Huawei може да дойде от основния й конкурент на пазара за смартфони – Samsung, твърди публикация на Phone Arena. Освен всичко друго, Samsung е един от най-големите производители на чипове в света и на теория може да произвежда продукти за Huawei.

Samsung разполага с малка производствена линия, изградена с европейско и японско оборудване, тоест тя не попада пряко под американските санкции. Твърди се, че Samsung и Huawei вече преговарят за евентуално производство на чипове за базови станции на тази линия, но не и SoC за смартфони.

Нещо повече, прокрадват се информации, че в замяна Huawei ще „отстъпи” част от пазара за смартфони на Samsung, макар че не е ясно какво точно се разбира под това.

Коментар