САЩ ще ограничават шпионския софтуер

Властите в САЩ се заеха сериозно с шпионския софтуер, чакат се ограничения
(снимка: CC0 Public Domain)

Правителството на САЩ прави нова стъпка в усилията си за подобряване на държавната киберсигурност, като одобри законопроект за финансиране на Дирекция национално разузнаване (DNI) и насрочи дата за неговото гласуване по-късно това лято.

Чрез законопроекта се нарежда на Дирекция национално разузнаване да състави списък със статус на всички продукти за масово наблюдение, налични на пазара, имена на фирми, които предлагат тези продукти, и пълен списък с техни клиенти.

През последните десет години силно се увеличи броят на фирмите, предлагащи продукти за масово наблюдение и шпионаж. Някои от тези фирми вече имат доста силно публично присъствие, като все по-открито рекламират продуктите си, заявявайки, че тяхното предназначение е единствено за ползване от правителствени и правоприлагащи органи.

Други компании обаче не спазват тези правила. Някои от тях успяват да продават продуктите си чрез офшорни фирми на държави с потиснически режими, които впоследствие ползват шпионския софтуер за следене на дисиденти, журналисти и активисти, като по този начин успяват да заобиколят стриктните мерки за износ и контрол на подобен тип продукти, предвидени в закона.

Чрез новия законопроект американските законодатели искат от Дирекция национално разузнаване да направи оценка на актуалното състояние и да излезе с решение за ограничаване на разпространението на този тип инструменти.

В законопроекта се отправят съвети към DNI за сътрудничество с високотехнологични компании с цел ограничаване и намаляване на ефективността на тези инструменти, за прилагане на по-класически мерки като засилване на контрола по износа, упражняване на дипломатически натиск или налагане на търговски ограничения.

Законопроектът беше одобрен с 14 гласа за и 1 глас против от сенатската комисия в средата на миналата седмица.

Въпреки многобройните инциденти в миналото, при които търговският шпионски софтуер е ползван за тормоз и шпиониране на малцинства, репортери и политически дейци, обществеността не приема сериозно този тип заплахи. Но това се промени драстично, след като през октомври 2019 г. Facebook осъди производителя на хакерски инструменти NSO Group за създаване и продажба на експлойт за WhatsApp, който беше използван за шпиониране на потребители по целия свят.

Стоян Букович

Стоян Букович

Коментари по темата: „САЩ ще ограничават шпионския софтуер”

добавете коментар...

  1. Ивайло

    Искаме ние да шпионираме, а не другите

Коментар