Роботът Spot е на пазара – струва колкото Model S

Spot е особено подходящ за наблюдение и събиране на данни
(снимка: Boston Dynamics)

Boston Dynamics, разработчикът на впечатляващи роботи, най-накрая пусна на пазара четирикракия Spot. Миналата година компанията започна да дава робота под наем на някои предприятия, но сега всяка американска фирма може да се сдобие със Spot за 74 500 долара, съобщи The Vegre.

Несъмнено, подобна цена е висока – колкото на един електромобил Tesla Model S. Но Boston Dynamics казва, че в замяна купувачът получава най-модерния мобилен робот в света, способен да се движи почти навсякъде, където може и човек.

Spot е подходящ за наблюдение и събиране на данни. По време на тестовете роботът е изготвял 3D карти на строителни площадки и е отстранявал проблеми в машините на морски петролни платформи. По-малко рутинни тестове включвали подпомагане на болниците за сортиране на пациенти с COVID-19 и работа в полицейски отряд за търсене на бомби.

Boston Dynamics представя Spot като многофункционална мобилна платформа, която може да бъде конфигурирана с помощта на различни сензори и програмирана за патрулиране и проверки.

Компанията продава робота основно на индустриални и търговски клиенти, които се интересуват от доставяне на сензори на опасни места с помощта на Spot, вместо да използват хора. Или за рутинни операции като заснемане на даден завод 40 пъти на ден.

Boston Dynamics ще продължи да надгражда Spot въз основа на отзивите на клиентите, но и в момента роботът е готов за продажби. Отчасти това се дължи на скорошна актуализация на софтуера, написана от инженерите на компанията – Spot 2.0 осигурява разширени функции за автономия и навигация.

Една от тях е дистанционното управление, което ще позволи на потенциални клиенти да тестват Spot в централата на Boston Dynamics, без да посещават компанията. Някои клиенти купуват робота без колебание, но други искат да изпробват устройството преди покупката – дистанционното управление ще им позволи да направят това.

По-късно тази година Boston Dynamics ще предложи роботизирана ръка с глава, която ще разкрие редица нови приложения. Въоръжен с нея, Spot ще може да манипулира средата около себе си, да събира предмети, да отваря врати, да борави с превключватели.

Въпреки че Spot е доста известен робот, той все още е ограничен като пазарно присъствие. Към днешна дата компанията е доставила под наем около 150 бройки, а поради епидемията COVID-19 няма да може да изпълни плановете си за производство на 1000 робота тази година (психологическата бариера ще бъде преодоляна през първото тримесечие на 2021 г.).

Клиентите също са ограничени да купуват два робота едновременно. По-големите поръчки ще трябва да бъдат допълнително обсъдени с Boston Dynamics.

Коментар