5G ще „подпали” пазара на труда

Работата по 5G ще бъде много по-различна от досегашната по изграждане на клетъчни мрежи
(снимка: CC0 Public Domain)

Те вече наемат 5G специалисти – такива като Intel, Apple, Microsoft, но също и мобилни оператори и други технологични фирми. Пазарът на труда скоро ще се „подпали” заради търсенето на 5G кадри. А те са в недостиг.

Навлизането на петото поколение комуникации ще повлияе силно на пазара на труда в идните няколко години. Новите специалисти ще трябва да съчетават в себе си набор от умения и лични качества: наред с притежаването на специфични технологични знания те ще трябва да имат готовност да се катерят нависоко и да пътуват много.

Какво се променя

Работата по инсталиране на 5G мрежи ще бъде много по-различна от досегашната работа по изграждане на клетъчни мрежи, известни с кулите, осигуряващи покритие на километри наоколо. В допълнение към преконфигурирането на големите „мачти”, 5G мрежите ще изискват инсталиране на малки устройства и антени на почти всяка улична лампа и светофар. Това налага значително увеличаване на броя на заетите в сектора. Поддръжката на оборудването ще добави още „масло в огъня” в търсенето на нови кадри.

Всичко това ще е ново предизвикателство и за отделите за подбор и поддръжка на екипите. Новостите ще повлияят на процесите на търсене на специалисти, привличане, назначаване, задържане.

Предизвикателствата

За момента една от големите трудности на пазара на технически специалисти за пето поколение мрежи е липсата на образователни програми, които да създават добре подготвени кадри с готовност бързо да влязат в индустрията. Операторите вече имат нужда от 5G специалисти и трябва да намерят хора, които да обучат.

Днешните технически експерти по комуникациите ще трябва да разширят и диверсифицират своите умения, за да включват и познания в области като инсталация на малки клетъчни антени, настройване на 5G оборудване, най-добри практики за изграждане на 5G, 5G инфраструктурен дизайн, разпределени антени, казват HR специалистите.

Тази проблемна ситуация ще се усложни от факта, че много скоро конкуренцията за малкото 5G специалисти ще се ожесточи.

Самите специалисти трябва да са нещо повече от експерти в комуникационните технологии. Те трябва да са готови да работят на голяма височина – по кули и мачти, високи конструкции – и да пътуват ежедневно.

Решения

Без съмнение за справяне с предизвикателствата на индустрията за привличане, набиране и задържане на 5G специалистите ще е необходимо сътрудничество между работодателите, университетите, училищата, организациите за професионално развитие и всички нива на управление.

Ще са нужни инициативи на частния сектор за осигуряване на обучение на работното място, партньорства с местни образователни институции за създаване на мрежи за подготовка квалифицирана работна ръка.

Някои частни организации вече работят по квалификационни програми, чрез които да подготвят ИТ специалисти от други ниши в ИКТ сектора за работа в 5G индустрията. Първите програми включват 12-седмично обучение, след което обучаваните са готови да излязат „на полето” и да работят по изграждане на мрежите от пето поколение.

Една от големите, но недобре разпознати възможности за сектора, е преквалификацията на хора от други браншове. В много случаи хора, загубили работата си в индустрии, далечни от ИТ, могат да се обучат на правилния микс от знания и умения за изграждане на новите клетъчни мрежи. Освен на заетост, те ще се радват и на добри нива на възнаграждения в рамките на този силно конкурентен пазар.

Много съществена помощ може да дойде от коренната промяна на разбиранията на обществото за образованието, професията, квалификацията, смятат някои специалисти. Все по-често се среща мнението, че моделите, с които досега сме свикнали, имат нужда от реформа.

До този момент е насаждано разбирането, че човек учи висше образование и се специализира в дадена област и става „специалист”, а тези, които не са учили в университет, са „втора класа” работници. Това разбиране обаче е неадекватно и представителите на „старото” поколение имат интерес да разкрият многобройните нови възможности, които се откриват пред младите хора.

Коментари по темата: „5G ще „подпали” пазара на труда”

добавете коментар...

  1. Фофу

    112 – Де тоя късмет да ме оставите да си живея, без да ви чета излпющелите тъпотии.

  2. 112

    ФоФу е такъв “разбирач” че няма никакъв смисъл да се спори с него.
    Оставете го да си живее в заблуда…

  3. ОВОС

    ¨Микровълновите печки” 5G ще изкушават операторите да “надуват” мощността над официално допустимото, за да пестят от ретранслатори, а това ще доведе до непредсказуеми здравословни проблеми за населението.

  4. Фофу

    “Експерта виШиС” изпльоска нещо голямо и сега не може да си го прескочи.

    И съм работил “в тясно сътруднчество с експертен състав от лекари, които се занимават с оценка на физиологичното въздействие” и резултата вече го казах – изплющяват много мозъци покрай това 5Г.

    И радио слушам да, когато съм в колата. Друго умно да кажеш ??

  5. пешо

    Слушай си радиото у вас.

  6. Астронавт

    Като те слушам, май си само с основн….

  7. пешо

    Фофу, както написах имам 2 години специализация в тясно сътруднчество с експертен състав от лекари, които се занимават с оценка на физиологичното въздействие. Резултатът е че ” на хартия ” всичко е безвредно. В БГ сте свикнали от всичко да разбирате по много.

  8. Фофу

    Пешо имал виШо. Може би дори две. Брей че ме стресна.

    И откога във ВЧ техниката се изучва хемоглобин. Или това е някаква хибридна специалност между човешка физиология и ВЧ техника.

    И като си убеден съм че имаш повече информация дай да видим каква информация имаш виШисте експертен.

  9. 1

    До Пешо

    Колега би ли ме просветлил какво значи “Тази честота си е супер пагубна за хемоглобина в кръвта”.
    Тя по принцип ли е пагубна или има условия?

  10. пешо

    Тоз фофу типичния българин, на всяка манджа мерудия, нищо че вече се е видяла “конпетентността” му в сверата на ВЧ разпръскване. Средното ми образование е в областта на вч разпръскване, едното ми висше също, имам и специализация 2 години по темата. Убеден съм че имам повече информация от теб. Но е важно да се изкажеш да покажеш великото си състояние в интернет средата. Браво!

  11. Фофу

    Рече Пешо специалиста по хемоглобина в кръвта.

    Хора хайде обърнете сериозно внимание на хапчетата и дневните дози. Извинявайте, че се повтарям.

  12. Пешо

    Тази честота си е супер пагубна за хемоглобина в кръвта и въобще не е шега.
    Но излизат едни “учени” които казват че всичко е точно и готово.

  13. Фофу

    Нека само да напомня на специалиста по физика, дето много разбира от вълни, че ние вече имаме вълните – които въздействат независимо дали ги виждаме или не.

    И ИМА как да се увеличат клетките по улици и сгради 2-3 пъти и да имаш много-по големи скорости на предаване на данни без да има съществено увеличение на облъчването.

    Точно това ще е предимството на 5Г, че ще увеличи гъстотата, а ще намели мощноста.

    Най-проЗда физика – колкото са по-раздалечени, толкова по-силен трябва да е сигнала и обратно. Ак и така не мож го разбра, колкот си по-далеч от нкой, толкова по-силно трябва викаш за да те чуе и обратно.

    Хайде пийте тези хапове по разписание и стига плющяхте идиотии, че ми писнахте.

  14. 5G

    Благодарение на 5G г-н Борисов ,ще бъде сниман и в тоалетната!

  15. Ташака

    Много си е адекватно разбирането за това да имаш висше образование, не случайно наречено висше! Т.нар. field инженери ще бъдат наемани от прослойката със средно образование, за да се натисне възнаграждението надолу, точно както пише в статията никой не е луд при увеличено търсене да вдига и заплатите. Уменията, за които се споменава в статията се придобиват след преминаване на елементарен курс.

  16. К

    Ще подпали и изтрещелите и не-изтрещелите мозъци – това си е физика – вълни които въздействат независимо дали ги виждаме или не. Тези който могат да мислят, разбират, че няма как да се увеличат клетките по улици и сгради 2-3 пъти и да имаш много-по големи скорости на предаване на данни без да има съществено увеличение на облъчването.
    За съжаление не всички хора могат да мислят, а индустрията в повечето случай мисли за приходите, не за здравето на хора/растения/животни.

  17. nababatigaza

    Ще има значи много запалени и изпочупени улични лампи

  18. Фофу

    А изтрещелите мозъци вече ги е подпалил.

  19. Anonymous

    По-скоро ще подпали бизнеса на лекари и погребални агенти.

Коментар