Progress учреди фонд „Жените в технологиите”

Инициативата на Progress подкрепя разнообразието на талант в бизнеса
(снимка: CC0 Public Domain)

Софтуерната компания Progress обяви, че учредяване фонд „Жените в технологиите” в  Американския университет в България (АУБ). Той е в размер на 12 000 щатски долара и ще бъде разпределян под формата на стипендии за момичета от специалности „Компютърни науки”, „Информационни системи” и „Математика”.

Инициативата е част от глобална стратегия за приобщаване и многообразие – „Progress for Tomorrow”, която подкрепя разнообразието на талант в бизнеса и привличането на повече жени в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката.

„Въпреки че България е една от водещите страни в Европа по заетост на жени в ИТ индустрията, все още сме далеч от постигането на баланс”, коментира Мария Атанасова, директор „Човешки капитал” за Европа, Средния Изток и Африка в Progress и част от лидерския екип на компанията в България.

„За да са успешни, компаниите се нуждаят от разнообразен талант – хора с различен опит, гледни точки и умения. Със старта на фонда „Жените в технологиите” и партньорството си с АУБ целим да допринесем за разширяването на този талант, мотивирайки повече млади жени да изберат ИТ за своя кариера”, поясни Атанасова.

За стипендия от фонда на Progress могат да кандидатстват момичета от втори, трети и четвърти курс в АУБ, с изключителни академични постижения и извънкласни дейности в областта на технологиите, математиката и програмирането.

Фондът е продължение на самостоятелните стипендии, насърчаващи професионалното развитие на жените в технологичната сфера, които Progress стартира през 2019 г. Диана Радкова, студентка по „Компютърни науки” в АУБ, е една от първите носителки.

„Стипендията на Progress ми показа, че ИТ индустрията цени таланта на жените, както и че аз имам място в нея”, каза Диана. „Благодарение на нея, сега мога да се посветя изцяло на трупането на нови знания и развиването на нови умения, които ще ми помогнат в бъдещото ми кариерно развитие”.

Партньорството на Progress с АУБ датира от 2013 г. Оттогава насам компанията е инвестирала в стипендии близо 100 000 щатски долара. От тях са се възползвали 24 студенти.

Коментар